NASA julkaisi helmikuussa erittäin hämmentäviä Ceres-nimisestä kääpiöplaneetasta otettuja kuvia. Ceres on aurinkokuntamme pienin kääpiöplaneetta ja suurin Marsin ja Jupiterin välisen asteroidivyöhykkeen asteroidi.
Yhdysvaltalainen Dawn-luotain otti 19. helmikuuta Cerestä lähestyessään kuvia, jotka hämmensivät jopa NASA:n tiedemiehet. Oheisessa uutisvideossa esitellään löydöstä.
Kuvissa näkyy kaksi kirkasta pistettä yhdessä planeetan kraatereista, ja tiedemiehet eivät tiedä mitä nämä kirkkaat ”valot” ovat, eivätkä ole edes julkisesti suostuneet arvailemaan niiden lähdettä. Ceresin läpimitta on arviolta 950 km, ja sitä on ehdotettu tulevaisuudessa jopa yhdeksi asutuskohteeksi maata lähellä olevan sijaintinsa vuoksi.
ceres
Oheinen kuva otettiin 19. helmikuuta, yli 46 000 kilometrin etäisyydeltä Cereksestä, ja kaksi kirkasta pistettä erottuvat selkeästi kraaterin keskellä. NASA:n ulkopuoliset asiantuntijat ovat arvelleet ”valojen” olevan heijastuksia jään pinnasta tai jopa planeetan pinnalla olevasta metalliaineksesta, mutta niiden suuren koon vuoksi jään voisi olettaa olevan todennäköisempi vaihtoehto. Valot kuitenkin heijastavat noin 40 % prosenttia niihin suuntautuneesta valosta, ja jään pitäisi heijastaa enemmän. Tulivuorenpurkaustakin ajatellen, laavan pitäisi olla täysin erilaista kuin maassa, sillä siinäkin tapauksessa valojen tulisi olla kirkkaampia.
Luotain asettui kääpiöplaneetan kiertoradalle 6.3., mutta tarkempia kuvia kraaterista ei ole julkaistu. Vai onko kyseessä jotain aivan muuta, koska uusia kuvia ei ole julkaistu?
Kuva: NASA