Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira julkaisi eilen raportin Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnan havaintoja, josta käy ilmi suuri määrä puutteita sekä lainsäädännössä, että käytännöissä. Lastensuojelun epämääräisistä toimintaohjeistuksista on tehty useita valituksia. On epäselvyyttä mikä toiminto kuuluu minkäkin viraston alle ja samaan aikaan lapset ja nuoret joutuvat elämään ilman apua kestämättömissä tilanteissa.
Raportista käy ilmi, että tulkinnanvaraisen lainsäädännön vuoksi joka kolmas lastensuojelussa työskentelevä on epäpätevä tehtäviinsä. Joissakin lastensuojeluyksiköissä lasten ja nuorten elämää rajoitetaan laittomasti. Heitä estetään liikkumasta ja kännykän takavarikoinnilla estetään yhteydenpito läheisiin. Kohtelu kaikissa laitoksissa ei muutenkaan välttämättä ole kovin ammattimaista. Metropoli.net julkaisi syyskuussa aiheesta uutisen, jossa huostaanotettu nuori kertoi järkyttävistä kokemuksistaan lastensuojelussa. Artikkelikuva on tytön huoneesta ”ratsauksen” jälkeen. Yksi laitoksen ohjaajista oli muun muassa sanonut hänelle: ”…miksi et tappaisi itseäsi saman tien?”
– Säännöt kun käytiin läpi, oli selkeästi sellaisia rajoittamistoimia, joita ei voi olla, kertoo ryhmäpäällikkö Eine Heikkinen Valvirasta Iltalehdelle.
Raportista ilmenee myös hälyttävä epäkohta, jonka vuoksi lapsi tai nuori ei pääse psykiatriseen hoitoon, vaan hänet lähetetään sen sijaan sijaishuoltoon. Huostaanottoa on voitu pitää jopa pelkän hoidon tarpeen arvioinnin edellytyksenä. Usein näissä laitoksissa ei ole ammattitaitoista henkilökuntaa ongelmallista lasta tai nuorta varten.
Monissa kunnissa yhden sosiaalityöntekijän asiakasmäärä on noussut erittäin suureksi ja tämä vain korostuu, kun kunnat joutuvat säästöjen vuoksi palkkaamaan halvempia juuri ammattikorkeakoulusta valmistuneita sosionomeja ammattitaitoisten korkeakoulun käyneiden sosiaalityöntekijöiden sijaan. Raportin mukaan vain noin puolessa kunnista on lastensuojelulaissa määritelty määrä henkilökuntaa (ammattitaitoista tai ei) ja silloinkin asiakkaita voi olla 40 yhtä sosiaalityöntekijää kohden. Joka kymmenennessä kunnassa asiakasmäärä on jopa 80.
Valviran raportista uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.