Vesku Loirin ja Rag Paanasen lastenmusiikkilevy Merirosvokapteeni Ynjevi Lavankopoksahdus julkaistaan uudelleen keskiviikkona 26.10.2011. Matti Rag Paanasen säveltämä ja sanoittama, progressiivista musiikkia sisältävä lastenmusiikkilevy julkaistiin alunperin vuonna 1974. Vesku Loiri laulaa levyn solistina. Sony Music julkaisee levyn nyt 37 vuotta sen ilmestymisen jälkeen ja se on saatavana myös vinyylilevynä. Sekä Vesku että Rag ovat molemmat iloisia, että levy on julkaistu uudelleen ja siitä onkin Veskun mukaan tullut eräänlainen kadonnut klassikko.
Säveltäjä Matti Rag Paananen sävelsi progressiivista musiikkia sisältävän teoksensa ajatuksenaan tehdä lastenmusiikkilevy, jota myös aikuiset voisivat kuunnella. Paananen on myös sanoittanut levyn. Turkulainen Paananen ajatteli jo teosta säveltäessään Vesa-Matti Loirin sopivan sen solistiksi. Teoksen valmistuttua hän tarjosi levytysideaa Loirille, joka näytteli samaan aikaan Turun kaupunginteatterissa Seitsemän veljestä –näytelmässä. Rag toimitti nuotit teatterin vahtimestarille, joka välitti viestin eteenpäin. Loiri innostui ajatuksesta samantien. Koko projekti oli hänen mielestään erittäin mielenkiintoinen ja innostava. Hänen mielestään Matti oli erittäin omaperäinen ja maaginen taiteilija, jota hän edelleenkin ihailee kovasti.
Levy äänitettiinkin pian legendaarisessa Pekka Nurmikallion studiossa Lahdessa, joka oli myös Suomen ensimmäinen jazz-studio. Vesku muistelee sessiota hymyssäsuin. Hänestä oli todella mukavaa tehdä levy, sessio oli spontaani ja siinä oli paljon hyviä energioita – merkillinen teksti ja merkillinen sävellys, hyvässä hengessä.
Paananen muistelee myöskin levytyssessioita hyvällä. Heidän käyttämänsä studiotekniikka oli tuolloin varsin erilaista kuin nykyään. Studio toimi Nurmikallion kerrostalon kellarissa, jossa muusikoiden tuli varoa, etteivät he lyöneet päitään viemäriputkiin. Kellarissa oli kaksi mankkaa, joista toinen oli stereon vasen, ja toinen oikea puoli. Jos äänityksissä tarvittiin kaikua, avattiin vessan ovi. Kun lauluosuuksissa tuli esiin kohta, jossa Ynjevi meinasi hukkua aaltoihin, mikrofonin viereen tuotiin täysinäinen vesiämpäri. Vesku Loiri upotti päänsä ämpäriin ja lauloi ”apua” veden alta.
Alunperin Jukka Kuoppamäen Satsanga-levymerkillä julkaistu levy sai aikanaan hyvän vastaanoton. Levy sisältää myös Veskun suunnitteleman ja maalaaman lautapelin, joka on suunniteltu samassa hengessä sekä aikuisille että lapsille. Kyseessä on siis eräänlainen Vesku Loirin taidenäyttely.
Sekä Vesku että Rag ovat molemmat erittäin iloisia siitä, että levy on jälleen saatavana. Vesku kertookin, että levyä on vuosien varrella kysytty keikoilla usein. Siitä on kuin varkain kehkeytynyt kadoksissa oleva klassikko. Monien kuulijoiden kertomusten mukaan levy on ollut kiehtova, mutta sopivasti pelottava. Sen kuunteleminen on ollut jännittävä kokemus, jonka tähden se on jäänyt mieleen. Tarina on ikään kuin pienen pojan odysseia.
Levy kertoo tarinan kotoaan karanneesta Ynjevistä, joka lähtee merimatkalle. Ynjevi kohtaa matkallaan esteitä, vastuksia ja houkutuksia, kuten myrskyn, suklaamantereen, sinappikäärmeiden sodan, jättiläishyttysen, luurankosaaren sekä pahaiset naulakotkat. Lopulta Ynjevin pelastaa sukelluskalavene, joka vie hänet kotiin. Kunnon satuun kuuluu aina opetus, niin myös tähänkin, ja se kuuluu, että oma koti on paras paikka. Säveltäjä Paanasella on myös takataskussaan toinen tarina Ynjevistä vastaisen varalle.
Matti Rag Paananen on säveltäjä ja jazzpianisti. Hän on säveltänyt musiikin mm. Rakastunut rampa –elokuvaan, joka perustuu Joel Lehtosen romaaniin sekä musiikkia dokumenttielokuviin, kuten esimerkiksi Aleksis Kiven, Elias Lönnrotin ja Pentti Haanpään elämänkertaelokuviin. Hän on säveltänyt lisäksi mm. sinfonioita, musiikkia Frederico García Lorcan runoihin, oratorion Jobin kirjaan, musiikkia Amazonin sademetsien ja villieläinten suojeluun sekä rasismin ja huumeiden vastaiseen työhön. Hän nauttii valtion taiteilijaeläkettä.