[jwplayer]http://youtu.be/mXbbDZUTi2A[/jwplayer]
Suomessa viime viikolla kultalevyn pokannut Assassin’s Creed IV: Black Flag vie hiippailevan salamurhailun uusiin ympäristöihin, kuten viidakoihin, merirosvolaivaan ja jopa aaltojen alle. Pelisarjan edellisen osan osoittauduttua enemmän tai vähemmän flopiksi, monet eivät odottaneet ainakaan vesi kielellä salamurhaajien pelisarjan seuraavaa tuotosta. Yllätys oli siis melkoinen, kun Assassin’s Creed IV: Black Flagin ensimmäiset teaser-videot julkaistiin.
ac4-3
Merirosvoilu on pelisarjalle uusi ja mielenkiintoinen ominaisuus, jopa mielenkiintoisempi kuin jo riippakiveksi muodostuneet tulevaisuuden tylsyydet ja lukemattomat pelistä toiseen samana pysyvät jo puulta maistuvat tehtävät.
ac4-4
Salamurhailun ja temppeliritareiden teemaan liittyviä ärsyttäviä osia, kuten salakuuntelu ja aikaan sidotut kiipeilyt, on säilytetty, mutta kenties juuri fanien valitusten ansiosta niitä on vähennetty reippaalla kädellä. On jopa menty niin pitkälle, että pelin päähahmo Edward Kenway, ei itse asiassa ole temppeliritari lainkaan, vaan tavallinen rikkauksista unelmoiva pikkurikollinen, joka surmaa ”oikean” salamurhaajan ja varastaa tämän kaavun. Näin siis oman käden oikeudella syntyy pelin assassiini, joka aikaisemmista osista saatujen tietojen mukaan on temppeliritari Haytham Kenwayn isä ja pelisarjan edellisen osan Connor Kenwayn isoisä.
ac4-5
Temppeliritarin kaapuun pukeutumalla assassiiniksi ryhtynyt Edward kasvattaa kokemusta ja taitojaan päätyen lopulta merirosvolaivan kapteeniksi. Pelissä seikkaillaan suuremmissa ja pienemmissä kaupungeissa, sekä viidakossa, mutta pelin varsinainen mielenkiinto keinuu Karibianmeren aalloilla. Meritaistelut, ryöstely ja merirosvolaivan tuunaaminen entistä vahvemmaksi ovat pelin tuoreinta ja samalla parasta antia. Laivaa on pakko vahvistaa, jos aikoo pelin edetessä selviytyä yhä vaativammista taisteluista ja hurjista sääolosuhteista, kuten myrskyistä ja jättiläisaalloista.
ac4
Karibianmeren aallot ja vedenalaiset seikkailut on toteutettu hienosti, eikä vehreissä viidakoissa ja autenttisen oloisissa kaupungeissakaan ole juuri sijaa moitteille. Ruudunpäivitys tökkii ajoittain, mutta ei häiritsevästi. Tämä ongelma korjaantuu kuitenkin lopullisesti hankkimalla uuden sukupolven pelilaitteen ja pelin, mutta pelimekaniikan tympäiseviä hölmöyksiä edes uusi konsolisukupolvi ei korjaa. On luonnollisesti väistämätöntä, että näin tolkuttoman laajassa ja valtavissa määrin tekemistä tarjoavassa pelissä on kohtia, joissa kaikki ei välttämättä ole aivan loppuun asti hiottua. Yksi esimerkki on jo pelin alussa koettu järjenvastaisuus, kun pelissä ei näytä pääsevän eteenpäin, ellei tajua rikkoa sen perussääntöä olla tunkeutumatta kielletylle alueelle.
ac4-2
Taistelu- ja tappomekaniikat ovat säilyneet verrattain ennallaan, ja taitavuudestaan huolimatta Edwardkin nujertuu joukkovoiman alle. Välillä pakoreittejä voi olla vaikea löytää, kun vastustajia tulvii joka suunnasta, ja aikaan sidotut kiipeilyjuoksut turhauttavat tuttuun malliin poukkoilevan tekoälyn hankaloittaessa tehtävän suorittamista. Myös meritaisteluissa on myös omat haasteensa, ja niistä ei selviä ilman laivan tuunaamista, joka on mahdollista keräämällä resursseja ja kultaa. Eläinten metsästäminen, valaiden ja haiden harppuunointi, aarteiden etsiminen, sekä uhrien ryöstely auttavat mammonan keräämisessä ja pikku hiljaa merirosvolaivakin alkaa näyttää vaarallisen komealta merten kauhulta. Kun rikkauksien keräämien ja laivan tuunaus alkavat kyllästyttää, voi siirtyä pelaamaan moninpeliä, josta löytyy edellisistä osista tuttujen moninpelimuotojen lisäksi uutena ominaisuutena Game Lab, jossa voi muokata moninpelin sääntöjä.
ac4-1
Hitaasta alusta sekä tietyistä tehtävien ja mekaniikan epäloogisuuksista huolimatta Assassin’s Creed IV: Black Flag pitää sisällään niin paljon uudistuksia ja parannuksia edellisiin versioihin nähden, että sitä on helppo pitää pelisarjan parhaana osana.
Assassin’s Creed IV: Black Flag on ollut huikea myyntimenestys, joka osaltaan varmistaa että pelisarjasta tullaan näkemään myös osa 5. Ideat tuskin tulevat loppumaan, sillä ihmiskunnan verisestä historiasta riittää sisältöä yhteen jos toiseenkin pelisarjaan.
Lajityyppi: Toiminta
Ikäraja: 18
Julkaisuaika: 29.10.2013
Alusta: Xbox 360
Kehittäjä: Ubisoft Montreal
Julkaisija: Ubisoft
Pelaajamäärä: 1 (2-8 verkossa)
Muuta: Tärinätoiminto, Dolby Digital 5.1, HDTV-tarkkuus: 1080p.