Toistaiseksi jo lähes 900 alle 12-vuotiasta lasta on testattu HIV-positiiviseksi 200 000 asukkaan Ratoderon kaupungissa Pakistanissa. Vähintään 35 tartunnan saaneista lapsista on kuollut.

Lastenlääkäri Muzaffar Ghanghroa syytetään törkeästä huolimattomuudesta ja kuolemantuottamuksista tapaukseen liittyen. Ghanghro on yksi Ratoderon kaupungin edullisimmista lastenlääkäreistä.

Imtiaz Jalbani kertoi The New York Times -lehdelle, että hänen kuusi lastaan oli hoidettavana Ghanghrolla. Jalbani sanoo nähneensä lääkärin ottaneen säilytysastiasta vanhan ruiskun, jota hän käytti Jalbanin kuusivuotiaaseen poikaan. Kun Jalbani protestoi asiasta Ghanghrolle, lääkäri tiuskaisi että Jalbani oli liian köyhä maksamaan uutta neulaa, jonka vuoksi täytyi käyttää vanhaa. Kyseisellä pojalla sekä kolmella muulla Jalbanin lapsella diagnosoitiin myöhemmin HIV. Kaksi nuorinta heistä on kuollut.

Paikallinen toimittaja Gulbahar Shaikh toi HIV-epidemian julkisuuteen aiemmin tänä vuonna ja vei Ghanghrosta kuultuaan lapsensa testattaviksi, koska mies oli hänenkin lastensa lääkäri. Shaikhin 2-vuotiaalla tytöllä todettiin HIV.

Ghanghro sanoo olevansa syytön ja väittää ettei ole koskaan käyttänyt uudelleen ruiskuja.

Viranomaisten mukaan Ghanghroa ei voi yksin syyttää epidemiasta, sillä ulkopuoliset terveydenuoltotyöntekijät ovat nähneet muidenkin lääkärien käyttäneen ruiskuja uudelleen. Myös 200 aikuisella on diagnosoitu HIV epidemian puhkeamisen jälkeen.

Epidemian leviämistä ovat viranomaisten mukaan edesauttaneet maan tavat. Esimerkiksi parturit käyttävät samoja partahöyliä useisiin asiakkaisiin ja ”katuhammaslääkärit” tekevät työtään jalkakäytävillä sterilisoimattomilla välineillä.

 

Kaupungin viranomaiset vahvistavat, että vähintään 35 lasta on kuollut alueella 25. huhtikuuta lähtien. HIV:n kantajien lukumäärän pelätään olevan paljon suurempi kuin toistaiseksi vahvistetut 1112 tapausta, sillä kaupungin asukkaista vasta alle neljännes on testattu.

Lähde: The New York Times