Useat maailmantähdet ovat hurahtaneet niin sanottuihin muotiuskontoihin, joita myös julkkisuskonnoiksi arvostelevasti nimitetään. Näistä ehdottomasti eniten mediahuomiota ja kritiikkiä ovat keränneet Madonnan tunnetuksi tekemä kabbala ja Tom Cruisen harjoittama skientologia. Näiden jälkeen suosituimpiin julkkisuskontoihin maailmalla kuuluvat vedic ja tiibetiläinen buddhalaisuus, jotka ovat olleet vähemmän esillä, mutta joiden nimeen koko joukko nimekkäistä maailmantähtiä vannoo.
Ovatko julkkisuskonnot puhdasta huuhaata vai mistä näissä uskonnoissa on pohjimmiltaan kysymys?
Kabbala
”Kabbala opettaa meitä antamaan anteeksi. Se opettaa, että meidän pitää työskennellä muuttaaksemme ihmisiä eikä tuomitaksemme heitä. Olen päättänyt yrittää ja tuoda sinut valoon.”
-Madonna-
Euroopassa keskiajalla kehitetty uskonto, kabbala, juontaa alkunsa heprean kielestä ja tarkoittaa perintötietoa tai traditiota. Kyseessä on juutalainen, mystinen traditio ja kabbala on Tooran mystistä tulkintaa, johon kuuluu paljon lukujen ja geometrian mystiikkaa.
Kabbalan harjoittajat uskovat saavansa salaista tietoa ja keinoja päästä paratiisiin erilaisten porttien ja vartijoiden ohi. Maailmankaikkeutta jäsennetään elämän puu -symbolin avulla. Puussa on 10 sefiraa, joita yhdistävät polut ja kukin sefira ilmentää eri olemassaolon piirrettä. Esimerkiksi ensimmäinen sefira, Malkhut, ilmentää maanpäällistä todellisuutta ja kymmenes sefira, Keter, ilmentää ykseyttä Jumalassa. Kabbalistit pyrkivät kulkemaan polkuja pitkin aina Malkhutista Keteriin.
Kabbala on levinnyt muoti-ilmiöksi vasta lähivuosina. Asiaan lienee vaikuttanut vuonna 1984 Los Angelesiin perustettu Kabbalah Centre. Kultti tunnetaan punaisten rannenauhojen (26 $ / kpl) ja ”pyhän veden” (3 € / pullo) myymisestä. Pyhä vesi on kanadalaista pullovettä, mutta kultti väittää sen parantavan mahdollisuuksia selvitä vaikeista sairauksista. Sen mukaan kaikki sairaudet ja onnettomuudet ovat itse aiheutettuja, mistä hurjana esimerkkinä kerrottakoon holokausti eli juutalaisten kansanmurha 1900-luvulla. Kultin mukaan se johtui kabbalan suosion laskemisesta Euroopassa ja oli siten juutalaisten itsensä aiheuttama.
Kabbalaa on kritisoitu voimakkaasti ja sitä on verrattu skientologiaan. Juutalaisten kabbala-oppineiden mukaan lahko vääristää kabbalaa ja opetukset loukkaavat juutalaista uskoa. Suomessa kabbalaa ei luokitella uskonnoksi.
TOP 4 julkkisuskontojen tunnetuimmat kannattajat
1. Kabbala – Madonna, Demi Moore, Ashton Kutcher, Mick Jagger, Naomi Campbell, Victoria ja David Beckham.
2. Scientologia – Tom Cruise, John Travolta, Kirstie Alley ja Priscilla Presley
3. Vedic – David Lynch, Heather Graham, Calvin Klein, Elizabeth Taylor ja Mia Farrow
4. Tiibetiläinen buddhalaisuus – Richard Gere, Steven Seagal, Keanu Reeves, Orlando Bloom, Kate Bosworth ja Tina Turner
Skientologia
”Se (skientologia) on auttanut niin monia ihmisiä. Tiedän, koska harjoitan sitä ja olen skientologi. Ja se on erityislaatuista, sitä se on.”
-Tom Cruise-
Skientologia tulee latinan kielen sanasta scio eli tietää, ymmärtää sekä kreikan kielen sanasta logos eli oppi, tietämisen oppi. Skientologiakirkon oma virallinen määritelmä uskonnolleen on ”sovellettu uskonnollinen filosofia”. Kyseessä on erittäin uusi uskonto, jonka on kehittänyt L.Ron Hubbert vasta 1950-luvulla. Skientologiasta on kuitenkin muodostunut 1900-luvun huomattava uskonnollinen liike. Uskonto pohjautuu dianetiikkaan, itsekasvatusoppiin, jonka tarkoituksena on korvata psykiatriset ja psykologiset näkemykset mielenterveyden hoitamisessa. Perinteisten mielenterveyden hoitomuotojen sijaan skientologi parantaa mielensä haitallisia muistijälkiä eli ”engrammeja” dineettisen terapian kahdenkeskisten istuntojen avulla.
Skientologian mukaan ihminen on kuolematon sieluolento, jolla on aikaisempia elämiä. Uskonto vaatii jatkuvaa opiskelua, joka auttaa ihmistä ylenemään kohti luvattuja kuolevaisuudesta vapauttavia kykyjä. Opiskelu ja yleneminen tarkoittavat jatkuvaa kurssien käymistä ja kurssit sekä opiskelumateriaalit ovat kalliita. Tämä on ajanut useita ihmisiä suuriin velkoihin. Skientologiakirkko onkin herättänyt voimakasta kritiikkiä kaupallisuutensa vuoksi ja sen toimintatapoja on verrattu usein liike-elämään. Tämän vuoksi skientologiakirkolta on monissa maissa Suomi mukaan lukien evätty toiminta uskonnollisena järjestönä. Kirkko on virallisesti tunnustettu uskonnollinen järjestö ainoastaan Yhdysvalloissa, Australiassa, Taiwanissa, Thaimaassa ja Espanjassa.
Skientologiakirkko ei vaadi eroamista muista uskonnollisista yhdyskunnista, vaan se on yhteensopiva kaikkien uskontojen kanssa. Kirkon toimipisteet muistuttavat normaaleja liikehuoneistoja ja sijaitsevat suosittujen kauppakatujen varrella. Yleisin käännytyskeino on vaikkapa netissä tehtävä ilmainen persoonallisuusanalyysi. Siitä eteenpäin mikään ei ole ilmaista, vaan kurssien ja aineistojen hinta nousee jatkuvasti. Kirkko kertoo harjoittavansa hyväntekeväisyyttä esimerkiksi huumevieroitusohjelma Narcononin ja vankien sopeuttamis- ja kuntoutusohjelma Criminonin kautta.
Arvostelijoiden näkökulmasta skientologia:
– hämärtää harkintakyvyn
– käyttää arvovaltaa rajoittaakseen itsemääräämisoikeutta. Esimerkiksi käsitys sairaanhoidosta sulkee pois yleisiä hoitomuotoja.
– leimaa vastustajat SP:iksi (suppressive person) ja kieltää yhteydenpidon heihin. Tämä on rikkonut perheitä.
– sitouttaa kantahenkilökunnan ”miljardiksi vuodeksi” työskentelyyn skientologian puolesta, usein nälkäpalkalla.
Vedic
”Sinä todella laajennat tajuntaasi.”
-David Lynch-
Vedic juontaa juurensa hindulaisuudesta. Sen pääosassa on meditaatio, jonka tarkoituksena on saavuttaa tietoisuuden ylempi taso. Uskonto levisi länteen vuonna 1959 ja sen teki tunnetuksi Maharishi Manesh Yogi, Transcendental Meditation Programin, transsendentaalisen mietiskelyohjelman eli TM:n perustaja. TM:n mukaan kyseessä on tehokkain olemassa oleva meditaatiotekniikka syvän rentoutumisen, stressin poistamisen, terveyden edistämisen, luovuuden ja älykkyyden parantamisen sekä sisäisen onnellisuuden saavuttamiseksi. Sen mukaan tekniikka on helppo oppia eikä se vaadi eritystaitoja tai edes elämäntavan muuttamista. Sen oppiminen vaatii kuitenkin aina henkilökohtaisen opettajan. Ohjelman perustana on tietyn mantran meditoiminen kahdesti päivässä noin 20 minuuttia kerrallaan.
Jotkut harjoittajista sanovat, että syvä meditaatio voi johtaa ilmaan nousuun eli levitaatioon. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että TM on työkalu maailman rauhan saavuttamiseen: meditoijat kokoontuvat yhteen ja lähettävät positiivisia värähtelyjä vähentääkseen aggressioita ja rikollisuutta planeetaltamme. Neljän päivän alkeiskurssi maksaa n. 2 500 $ ja meditaatiotyynyn hinta on 49,95 $.
Tiibetiläinen buddhalaisuus
”Kun ensimmäisen kerran olin Hänen Pyhyytensä (Dalai Lama) läheisyydessä, se muutti elämäni täydellisesti… Siitä lähtien, huolimatta vakavuus- ja sitoutumisasteen vaihteluista, en ole oikeastaan poikennut tältä polulta.”
-Richard Gere-
Tiibetiläinen buddhalaisuus, jota kutsutaan myös tantriseksi buddhalaisuudeksi, kuuluu buddhalaisuuden kolmanteen pääsuuntaukseen, Vajrayanaan, eli timanttipolkuun. Tämä buddhalaisuuden suuntaus on alkanut kehittyä Intiassa 500-luvulta alkaen. Se on tarkoitettu erityisesti ihmisille, jotka uskovat omaan buddhaluontoonsa. Tämän, kuten muidenkin buddhalaisuuden suuntauksien, tarkoitus on poistaa olentojen kärsimys auttamalla näitä ymmärtämään maailman todellinen luonne ja oman mielen rakenne. Tiibetiläisessä buddhalaisuudessa on tähän monia tehokkaita menetelmiä, mutta niiden oppiminen edellyttää aina niin sanotun gurun henkilökohtaista opetusta, erittäin vahvaa itsekuria sekä suurta armeliaisuutta.
Uskonto sisältää paljon rituaaleja, symboleita ja vaikeaselkoisia opetuksia, minkä vuoksi uskonnon pääpaino on tarkalla ja aidolla opetusten välittämisellä.
Tiibetiläistä buddhalaisuutta esiintyy Tiibetissä, Bhutanissa, Pohjois-Intiassa, Nepalissa, Lounais-Kiinassa ja Venäjällä. Länsimaihin se levisi 1950-luvulta alkaen tiibetiläisten pakolaisten ja heidän länsimaisten oppilaidensa välityksellä.
Humpuukia vai vakavasti otettava uskonto? Päätä itse.
Teksti: Helena Riittiö