Suomalaiset suuntaavat kesällä vesille uistimineen ja mato-onkineen, mutta miten löytää se todella iso vonkale ja mitä tehdä, kun se nappaa?
Viime vuonna Hong Kong -tavaratalojen tarjoamalle Kalasaalis.com-verkkosivustolle ilmoitettiin yhteensä 2 594 saalista. Kesän suurin vonkale, yli 17-kiloinen merilohi, nostettiin Kolarin Muoniojoesta. Ennen kuin lähdet vesille, tarkista missä isoimmat kalat nappasivat syöttiin viime vuonna. Hong Kong keräsi myös vinkit, miten toimia jättikalan napatessa syöttiin.
Kalasaalis.com on Hong Kong -tavaratalojen tarjoama portaali suomalaisten kalastuksen harrastajien käyttöön. Sillä on jo yli 35 000 rekisteröitynyttä käyttäjää. Portaali avattiin heinäkuussa 2007, ja se on kasvanut yhdeksi Suomen tärkeimmistä kalastusaiheisista portaaleista.
Suurin portaaliin ilmoitettu kalasaalis viime kesänä oli 17-kiloinen merilohi, joka napattiin Kolarin Muoniojoesta.
– Tämä 117 senttimetriä pitkä vonkale tarttui omatekoiseen, viiden senttimetrin pituiseen IP-vaappuun heinäkuun 30. päivänä. Suomen ennätyskala tällä hetkellä on jättimäinen 27,4-kiloinen merilohi, kertoo Kalasaalis.comin ylläpitäjä Tuomas Luukkonen.

Merilohi on isoimmaksi kasvavia kalalajeja, joita Suomesta saa. Toiseksi suurin Kalasaalis.comiin viime kesänä lisätty saalis on upea 14,7-kiloinen merilohi. Vetouistimella pyydystetty kala tarttui syöttiin Eckerön saaristossa Itämerellä.
Myös yksi järvikala ylsi Kalasaalis.comin kolmen suurimman joukkoon viime kesänä.
– Kolmanneksi suurin kalasaalis oli hauki, joka tarttui vetouistimeen järvivedessä Punkaharjulla. Mötkäle painoi jopa 14,56 kiloa. Suomen ennätyshauki puolestaan painoi 18,80 kiloa ja tarttui pyydykseen toukokuussa vuonna 2009.
Isot järvikalat tarttuvat syöttiin ennen vesien lämpenemistä
Kesälomien alkaessa monet mökkiläiset ja muut kalastajat suuntaavat kalasaaliin perässä vesille nyt.
– Isot kalat voivat periaatteessa tarttua kenen tahansa mökkiläisen uistimeen. Vesien lämmetessä hauet kuitenkin siirtyvät yleensä syvemmälle viileään veteen. Parhaiten ne syövät kudun jälkeen keväisin ja alkukesästä. Jännityksellä odotamme, millaisia kalasaaliita tänä vuonna saadaan, sanoo Luukkonen.
Kalasaalis.com-verkkosivuille lisättiin yhteensä 1 614 kalaa viime vuoden touko-syyskuun välisenä aikana.
– Portaalissa voi lisätä kalasaaliitaan omaan profiiliinsa, pitää kirjaa saaliistaan ja saada vinkkejä muilta kalastajilta. Tarkistamme uudet saaliit karkeasti ja olemme asiakkaisiin yhteydessä, jos merkinnöissä on jotain hämärää. Toki yhteisö seuraa ja kommentoi, jos kalasaalis näyttää vain isolta kalajutulta, Luukkonen kertoo.
Miten toimia jättikalan napatessa syöttiin?
Suurkalaa kalastettaessa riittävän järeät kalastusvälineet ovat ensimmäinen edellytys, jotta saaliin saa vedestä ylös: esimerkiksi kuitusiiman kannattaa olla vähintään 0,32 millimetrin paksuinen.

  1. Tee aluksi vastaisku. Kun tulee tärppi, tee kunnon nykäisy vavalla, sillä esimerkiksi hauen suu on erittäin kova ja luinen.
  2. Kelaa kalaa hitaasti lähemmäksi venettä. Säädä kelan jarrua tarvittaessa, varo ylikiristämistä. Kala saattaa juuri viime hetkellä veneen nähdessä pyristellä vielä raivokkaasti.
  3. Nosta kala ylös. Kun kala on saatu väsytettyä, nosta se ylös joko haavilla tai käsin liplock-otteella. Liplock-ote tarkoittaa vapaasti suomentaen leukaluu lukko -otetta. Esimerkiksi hauesta saa hyvän otteen liu’uttamalla sormet kiduskannen sisäpintaa pitkin kalan leuan alle. Jätä peukalo alaleuan ulkopuolelle ja muut sormet kalan sisäpuolelle. Käsin nostaessa kannattaa suojata kädet viiltosuojahanskoilla. Purista kalaa kunnolla nostaessa, jotta se ei pääse putoamaan. Koukun irrottaminen käy helpoiten pihdeillä.
  4. Punnitse ja mittaa. Laita kala punnitusta varten märkään punnituspussiin tai kumihavakselliseen haaviin. Vähennä vaa’an lukemasta punnituspussin paino. Pituutta mitatessa helpoin ratkaisu on veneen kyljessä tai penkissä oleva mittatarra, jonka päällä kala mitataan. Mikäli ennätyskalarajat ylittyvät, punnitse kala tarkalla vaa’alla, esimerkiksi kaupassa, ja pyydä todistajien yhteystiedot.
  5. Jos haluat, vapauta kala. Jos olet päättänyt vapauttaa kalan etkä ottaa sitä ruoaksi, käsittele sitä hellävaroin, kostutetuin käsin ja pyri dokumentoimaan eli mittaamaan, punnitsemaan ja valokuvaamaan kala nopeasti. Älä kuitenkaan heitä kalaa suoraan veteen, kun dokumentointi on tehty. Laske kala punnituspussissa veteen. Anna kalan elpyä rauhassa, joskus edestakainen heiluttelu nopeuttaa sitä. Mikäli kiduskannet ovat painautuneet kokonaan kiinni, niitä voi raottaa hieman kädellä. Kun kala sukeltaa takaisin syvyyksiin, on kaikki sujunut mallikkaasti.
  6. Ilmoita jättikalan mitat. Uudesta saaliista voi pitää omaa kirjaa, tai sitten voit ilmoittaa sen esimerkiksi Kalasaalis.comiin tai Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön suurkalarekisteriin.

Katso alta video kymmenkiloisen hauen nostamisesta..

TOP 5 KALASAALIIT KESÄLLÄ 2015 (touko-syyskuu)

  1. Merilohi, 17 kiloa (kuvassa)

Pyydystetty omatekoisella IP-vaapulla Kolarin Muoniojoesta 30.7.2015.

  1. Merilohi, 14,7 kiloa.

Pyydystetty vetouistelulla Eckerön saaristosta Itämerellä 25.05.2015

  1. Hauki, 14,56 kiloa.

Pyydystetty vetouistimella Punkaharjulta 13.06.2015.

  1. Karppi, 13,70 kiloa.

Pyydystetty mato-ongella Kivikosta 5.07.2015.

  1. Merilohi, 13,60 kiloa.

Pyydystetty soutu-uistelulla Enontekiöllä Muonionjoesta 9.07.2015.