[jwplayer]http://youtu.be/RV4_ACPOF6Q[/jwplayer]
Suomalaisen Remedyn kehittämä pelisarja Max Payne on siirtynyt kolmannessa tulemisessaan amerikkalaisen Rockstar Gamesin hoiviin, eikä hassummin tuloksin.
Tämä ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta kun Max Payne syöksyy bullet-timen siivittämänä suureen länteen. Edellinen visiitti oli Mark Wahlbergin tähdittämän Max Payne elokuvan muodossa, ja lopputulos oli tusinatoimintaa, joka ei juurikaan erottunut muiden toimintaelokuvien joukosta. Ehkä Rockstar Gamesin pitäisi alkaa tehdä myös elokuvia, sillä pelinä Max Payne 3 on erinomainen. GTA-sarja ja L.A. Noire ovat erittäin vahvoja elokuvamaisia toimintapelejä, eikä Max Payne 3 jää häpeään edes tällaisessa eliittijoukossa. Kiinnostavan räiskintätarinan luominen ei ole helppoa, ei peliin eikä elokuvaan. Rockstar Games on kuitenkin jälleen kerran onnistunut rakentamaan vahvaan tarinaan tukeutuvan huippupelin, jossa pelaaja oikeasti kiinnostuu tarinan vaiheista ja kuinka se tulee päättymään. Pelaaja haluaa Max Paynen tavoin selvittää brasilialaisen valtapelin synkän veripaltulla höystetyn sopan juuriaan myöten.
Max Paynen ensimmäisen osan perhetragedia johtaa hänet yhä syvemmälle ja syvemmälle alkoholin ja lääkkeiden väärinkäytön huuruiseen maailmaan. Uusi pesi Sao Paolossa monimiljonääriperheen henkivartijana ei auta asiaa, vaan Max juo itsensä joka ilta yhä sekavampaan tilaan, jonka myötä hän on alttiimpi virheisiin työssään, kohtalokkain seurauksin. Maxin nimensä mukaisen tuska ja sekakäytön aiheuttama huuruinen olotila välittyvät voimakkaasti myös pelikokemukseen. Erilaisten visuaalisten efektien avulla pelaaja alkaa pian itsekin tuntea olevansa humalassa. Mutta kuten Max omassa synkässä seikkailussaan, myös pelaaja tottuu sietämään visuaalista sekamelskaa eikä lopulta edes noteeraa sitä taistelun tuoksinassa.
Pelimekaniikaltaan pelissä ei ole juuri huomautettavaa. Kontrollit toimivat mainiosti eikä koko 10-12-tuntisen pelin aikana tarvitse pelätä pelikokemusta heikentäviä bugeja. Pieniä visuaalisia grafiikan luontivirheitä voi sattua joskus, mutta ne selviävät itsestään ja peli jatkuu.
Grafiikaltaan Max Payne 3 ei aivan yllä esim. Uncharted 3:n visuaalisen ilotulituksen tasolle, mutta Max Paynen kanssa ei tarvitse jäädä huokailemaan huikaisevampien grafiikoiden perään, sillä pelin tarina, toiminta ja visuaalinen anti tukevat hienosti toisiaan, eikä paremmasta väliä. Visuaalisesti Max Payne 3:ssa joka tapauksessa kuljetaan huipputasolla.
Max Payne 3 onnistuu monella tasolla, mutta ehkä pelin paras yksittäinen tekijä on Max Paynen kertomat tuntemukset, tarjoiltuna James McCaffreyn taidolla ja karismalla. Mustaa huumoria ja itseironiaa viljelevä Max onnistuu herättämään hörähdyksiä synkimmilläkin hetkillä.
Kun Maxin suojeleman miljonäärin esittelyvaimo kidnapataan, Maxin elämä nyrjähtää jälleen uuteen syöksykierteeseen Sao Paolon kaduilla ja polttavan paahtavissa faveloissa, ja ruumiita syntyy kuin liukuhihnalta. Kidnappauksen myötä Max päätyy yhä suurempien ja pahempien juonien jäljille. New Yorkista ei kuitenkaan ole poistuttu täysin kokonaan, sillä tutuissa synkissä kuvioissakin pääsee niittämään mafiakonnia muutaman takautuman myötä.
Kun Max Payne 3:n iskee konsoliin, kannattaa varautua vähintään usean tunnin sessioon, sillä ohjainta on vaikea laskea alas kun peli vie pelaajan mennessään. Luvassa on mm. synkkiä salaisuuksia, pettureita, vaikutusvaltaisia pahiksia, näyttäviä stuntteja, suuria taisteluita, tiukkoja tilanteita, sekä kehiteltäviä taitoja ja aseita.
Kun yksinpelin tarina on selvitetty, hupia riittää vielä kuukausiksi, sillä voi siirtyä pelaamaan kahta arcade-versiota tai monipuolista moninpeliä. Moninpelissä riittää erilaisia pelimuotoja, aseet kehittyvät taitojen myötä, ja erityisesti viisivaiheinen Gang Wars on tervetullut lisä räiskintä-moninpelien lajityyppiin. Gang Warsissa peli muuttuu jengien menestyksen myötä, ja parempi jengi saa edun viidenteen ja ratkaisevaan kierrokseen. Moninpelissä kierroksen paras pelaaja saa aina kierroksen päätyttyä hahmonsa kukkomaiseen esittelyyn, joka näkyy kaikille mukana olleille pelaajille. Uhoava kovisten pullistelu saa helposti hymyn huuleen.
Max Payne 3 on räiskintäpelien eliittiä, synkällä huumorilla sävytetty toimintaseikkailu josta ei ainakaan lajityyppinsä kriteerien puolesta löydy juurikaan valitettavaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tämä peli todellakin keskittyy tulitaisteluihin, sekä oikeiden aseiden ja taitojen käyttämiseen juuri oikealla hetkellä ja oikeaan tarkoitukseen. Muuta puuhastelua tai päälle liimattujen palapelien ratkomisia on turha odottaa. Max Payne 3 on hintansa arvoinen elämys kaikille täysi-ikäisille räiskintäpelien ystäville.

Lajityyppi: Toiminta/räiskintä
Ikäraja: 18
Julkaisuaika: 18.5.2012
Testialusta: PlayStation 3
Muut alustat: Xbox 360, PC
Kehittäjä: Rockstar Vancouver
Julkaisija: Rockstar Games
Pelaajamäärä: 1 (verkossa 16)
Muut tiedot: HDTV 1080p, Dolby Digital 5.1, värähtelytoiminto