Tiesitkö, että maksukorttisi kuhisee vaarallisia bakteereja – näin kortteja kannattaa käsitellä
Toisin kuin olemme kuvitelleet, kolikot ja setelit eivät ole likaisimpia maksuvälineitä.
Texas University Austinin ja CreditCards.comin tuoreen tutkimuksen mukaan kolikot ja setelit, joita yleensä pidetään ”likaisina”, sisältävät yleisistä maksuvälineistä vähiten erilaisia bakteereja. Maksukortit (luotto- ja pankkikortit) sekä maksupäätteet ovat selvästi likaisempia.
Ravintoloissa ja baareissa käytettävissä maksupäätteissä, joihin asiakkaat näpyttelevät tunnuksensa sormillaan, todettiin olevan enemmän sairauksia aiheuttavia bakteerityyppejä kuin missään muussa maksuvälineessä. Seuraavaksi tulivat maksukortit ja vasta sitten kolikot ja setelit.
Maksuvälineistä löydettyjä bakteereja olivat mm. staphylococcus aureus ja salmonella enterica, jotka molemmat aiheuttavat ruokamyrkytystä.
– Bakteerit elävät kaikilla vartalon ja koko maapallon pinnoilla, sanoo Johns Hopkins Universityn tohtori Amesh Adalja.
Staphylococcus aureus -bakteeria löytyy koko lompakosta. Kaikilla maksuvälineillä todettiin olevan suuri todennäköisys kantaa tätä bakteeria. Tutkimuksessa bakteeria löytyi kaikista muovisista ja metallisista maksukorteista.
Pelottavimmat bakteerit, kuten kolibakteeri ja salmonella evterica, tarttuvat helpoiten kortteihin. Kolibakteeri oli testeissä kuitenkin hyvin harvinainen.
Metallikorteissa todettiin olevan hieman pienempi bakteerimäärä, mutta metallikorttien otanta oli pieni ja niiden metalliseokset vaihtelivat.
Ruokakojun maksupääte voi olla puhtaampi kuin oma maksukorttisi. Maksukorteissa on kolme kertaa todennäköisemmin salmonellamyrkytystä aiheuttavaa bakteeria kuin maksupäätteissä. Kolikoissa ja seteleissä on vain hieman todennäköisemmin kyseistä bakteeria kuin maksupäätteissä. Maksupäätteissä on kuitenkin kaikkein todennäköisimmin pneumokokkia. Pneumokokki on yleinen ja merkittävä taudinaiheuttaja, jonka aiheuttamiin tauteihin liittyy edelleen suuri kuolleisuus. Pneumokokki aiheuttaa aivokalvontulehdusta ja keuhkokuumetta.
Korteissa ei ole hälyttävän suuria määriä yksittäisiä mikrobeja
Maksuvälineistä löydettiin tutkimuksessa yli 3 000 erilaista bakteerityyppiä, mukaanlukien bakteereja, jotka aiheuttavat mm. aivokalvontulehdusta, keuhkokuumetta, nielutulehdusta, veren- ja ruokamyrkytystä, sairaalabakteeritartuntaa ja monia muita sairauksia. Tarkoittaako tämä, että maksukortteja ja maksupäätteitä pitäisi käsitellä vain hanskat kädessä?
Asiantuntijoiden mukaan löydettyjen yksittäisten bakteerien mikrobimäärät ovat niin pieniä, että ne eivät normaalisti saa tervettä henkilöä sairaaksi. Iholta tarttuvilla baktreereilla ei ole maksuvälineiden pinnalla riittävästi ravintoa, jotta ne voisivat kasvaa ja kukoistaa. Kyseisiä mibrobeja tarvitaan sairastumista varten suurempia määriä kuin maksuvälineissä yleensä on. Niiden pinnoille tarttuu enemmän bakteereja, koska niitä käsitellään niin usein.
Staphylococcus aureus -bakteeria löytyi lähes jokaisesta otetusta näytteestä. Amesh Adaljan mukaan kyseistä bakteeria on useimpien ihmisten iholla, josta se tarttuu myös maksuvälineisiin. Asiantuntijoiden mukaan jopa heikon vastustuskyvyn omaavat voivat välttää maksuvälineissä olevia bakteereja hyvän hygienian avulla, eli pesemällä käsiään usein, kuten he muutenkin tekevät.
Näin minimoit tartunnan maksuvälineistä
William Paterson Universityn biologian tohtori Miryam Wahrman neuvoo pitämään maksukortteja omassa erillisessä lokerossaan lompakossa tai käsilaukussa. Hän myös suosittelee pesemään kädet saippualla tai desinfiointiaineella, jos on juuri koskettanut maksukorttia ja aikoo seuraavaksi syödä.
– Alkoholipohjaiset desinfiointiaineet ovat tehokkaita. Ne vähentävät tarttumista, mutta ne eivät ole yhtä hyviä kuin vanha kunnon vesi ja saippua, joka tutkitusti vähentää bakteeritartuntoja, Wahrman sanoo.
Wahrman myös kehottaa säännöllisin väliajoin pyyhkäisemään kortteja antibakteerisilla pyyhkeillä, jos haluaa lisäsuojaa. Hänen mukaansa bakteerit lähtevät helposti pois pyyhkäisemällä, sillä ne eivät tartu kiinni ja kasva korttien pinnalla.
Kännykkä voi olla suurempi uhka kuin kortti
Nykyisin korttien lähimaksuominaisuus on vähentänyt ihmisten välistä kosketusta korteissa ja siten bakteerien välittymistä niihin. Ravintolassa ja baarissa on tietenkin aina omat riskinsä, eism. koska tarjoilija on viimeksi pessyt kätensä, mutta itse asiassa oma puhelimesi voi aiheuttaa vielä suuremman riskin, varsinkin jos käytät sitä esimerkiksi vessassa.
– Mielestäni kännykät voivat aiheuttaa uniikin riskin, koska monet ihmiset käyttävät niitä vessassa. Näihin puhelimiin tarttuu bakteereja, joille et halua altistua, Wahrman varoittaa.
Maksuvälineiden bakteereista ei siis tarvitse olla äärettömän huolissaan, jos on perusterve ja huolehtii hygieniastaan pesemällä käsiään riittävän usein.
Tutkimukseen kerättiin näytteitä 30 kohteesta ja kuudesta eri maksuvälineestä: Ensimmäiseksi ja toiseksi eniten käytetty maksukortti, seteli, kolikko, pankkiautomaatti sekä ravintoloissa, baareissa, kahviloissa ja ruokakojuissa käytettävä maksupääte. Näytteitä kerättiin eri puolilta Yhdysvaltoja maalis-toukokuussa 2018.
Lähde: CreditCards.com
Kuva: Pixabay
Voita 200€ Black Friday -shoppailurahaa!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 200€ shoppailurahaa!
- Arvonta suoritetaan tiistaina 26.11.2024.
- Paljastava kuva – antoiko Kerttu Rissanen vihjeen rakkauselämästään?
- Mikko Koivu – yö pornotähden kanssa!
- Seiska: Maisa Torpan ja poliisikullan lähiörakkaus roihuaa – paparazzin kuva!
- Iida Vainion muodonmuutos paljastui
- Hupsista! Erna Husko unohti pöksyt kotiin
- Ensi kesän vihkisormukset – Kultasepät Andreasenin ajattomat suosikit
- Kun aika on arvokasta – miksi käytetty arvokello kiehtoo yhä useampia?
- Mikko Koivu tunkeutui Helenan kotiin – riistakamera paljasti
- Epätoivoinen Meghan Markle turvautuu hillokikkailuun – ”Hän on todella yksinäinen”
- Erika Vikman pöyristyttää verkkopaidassa – katso seksiä tihkuvat kuvat!