On yleisessä tiedossa, että ihmiset muuttuvat nälkäisinä normaalia aggressiivisemmiksi, mutta monet eivät tiedä mistä tämä johtuu. Lähes kaikkeen on olemassa tieteellinen selitys, niin tähänkin.
Nälkä syntyy, kun aivot aistivat verensokeripitoisuuden laskevan. Kun elimistön glukoositaso laskee, aivot tulkitsevat sen hengenvaaralliseksi tilaksi, koska aivojen toiminta riippuu verensokerista. Alhaisen verensokeripitoisuuden seurauksena aiheutuu yleistä hidastumista, keskittymisvaikeuksia ja aggressiivisuutta.
Aivot alkavat lähettää tässä ”hätätilassa” muille elimille signaaleja, jotka saavat nälkäisinä tässä tilanteessa vapauttamaan hormoneja kuten adrenaliinia ja kortisolia. Elimistö vapauttaa samoja hormoneja erilaisissa stressitiloissa.
Verensokerin pitäminen vakaana on erittäin tärkeää yleisen hyvinvoinnin ja vireyden kannalta. Avainasemassa on aamiainen, jonka aikaansaama verensokeritaso voi vaikuttaa jopa koko päivän verensokeritasoon.
Kiukun ja väsymyksen voi välttää tehokkaasti syömällä tasaisin väliajoin. Parhaaksi aterioiden väliksi on todettu 3-4 tuntia. Tuolloin verensokeri pysyy melko tasaisena. Asiantuntijat neuvovat myös välttämään liian suuria kerta-annoksia, etenkin jos ne sisältävät suuria määriä nopeasti imeytyvää hiilihydraattia, jotka aiheuttavat verensokerin epätasapoinoa ja johtavat vireyden tilan laskuun.
Jos et tähän mennessä ole katsonut kellosta koska viimeksi söit, viimeistään nyt kannattaa aloittaa uusi käytäntö, sekä itsesi että ympärilläsi olevien ihmisten hyvinvoinnin vuoksi.