Omaa vastustuskykyä on totuttu vahvistamaan ennen influenssakauden alkua influenssarokotteilla. Uuden tutkimusten mukaan influenssan torjumiseen on kuitenkin helpompikin keino.

Tutkimusten mukaan D-supervitamiini vahvistaa vastustuskykyä. Se toimii puolustusjärjestelmämme säätelijän roolissa vähentämällä tulehdusta välittävien aineiden lisääntymistä ja vastaavasti lisäämällä antimikrobisten aineiden muodostusta elimistössämme. Useiden tutkimusten mukaan D-vitamiini auttaa torjumaan influenssaa jopa paremmin kuin tarkoitusta varten kehitetyt rokotteet.
D-vitamiini vahvistaa ihmisen vastustuskykyä tulehdustauteja vastaan. D-vitamiinia tarvitaan, jotta elimistö tuottaisi mikrobeja tuhoavia peptidejä. Peptidit tappavat elimistöön tunkeutuneita taudinaiheuttajia, sieniä, bakteereita ja viruksia. Niitä syntyy valkosoluissa ja hengitysteiden pinnalla, ja ne muodostavat limakalvoille suojamuurin esimerkiksi influenssaviruksia vastaan. Toisaalta D-vitamiini hillitsee tulehdusreaktiota, jolla elimistö puolustautuu hyökkääviä mikrobeja vastaan. Se vähentää tulehdusta tuottavien sytokiinien tuotantoa.
Sama tutkimustulos Suomessa ja Japanissa
Tokiolaisessa Jikei University School of Medicinessa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin D-vitamiinilisien vaikutuksia kausi-influenssan esiintymisessä 6-15-vuotiailla koululaisilla. Tutkimuksen mukaan D-vitamiini auttaa torjumaan influenssaa jopa paremmin kuin tarkoitusta varten kehitetyt rokotteet. Japanilaistutkimuksessa käytetty D-vitamiinimäärä oli noin kolminkertainen uusiin pohjoismaisiin suosituksiin nähden, joiden mukaan D-vitamiinin saantisuositus on yli 2-vuotiaille ja alle 75-vuotiaille aikuisille 10 µg/pv ja yli 75-vuotialle 20 µg/pv.
Suomessa yhteyttä on tutkittu varusmiehillä. Tohtori Ilkka Laaksin tutkimustyössä selvitettiin D3‐vitamiinilisän vaikutuksia infektioihin. Tutkimuksessa todettiin, että 10 mikrogramman päivittäisellä D‐vitamiinilisällä voitiin vähentää asepalveluksen aikaisia sairauspäiviä. Lumevalmisteeseen verrattuna D‐vitamiini siis vaikutti myönteisesti varusmiesten vastustuskykyyn.
D-vitamiinin pääasiallinen lähde on auringonvalo ja sen UVB-säteily. Vaikka kuinka ammentaisimme kesäisin aurinkoa, Suomen pitkän talven aikana D-vitamiinin pitoisuus elimistössämme romahtaa. Tärkeimmät ravinnosta saatavan D-vitamiinin lähteet ovat kala, kuten lohi, kuha, silakka ja siika, sekä D-vitamiinilla täydennetyt maitovalmisteet, margariinit ja kevytlevitteet. Riittävän D-vitamiinisaannin voi helposti varmistaa käyttämällä ravintolisiä.
Lähteet:
Randomized trial of vitamin D supplementation to prevent seasonal influenza A in schoolchildren1,2,3, American Journal of Clinical Nutrition
D-vitamiinivajeen yleisyys suomalaisilla nuorilla miehillä – yhteys rasitusmurtumiin ja hengitystieinfektioihin, Ilkka Laaksi, Tampereen yliopisto