Tipaton tammikuu on vakiintunut suomalainen perinne. Tipattomaan liittyy myös roppakaupalla uskomuksia, jotka eivät EHYT ry:n eli ehkäisevän päihdetyön järjestön mukaan pidä paikkaansa. Alla järjestön kokoamia myyttejä tipattomasta tammikuusta ja säännöllisistä yömyssyistä.

Myytti: Pieni määrä alkoholia, esimerkiksi yömyssy ennen nukkumaanmenoa, on terveellistä ja hyvästä keholle.
Jo pieni määrä alkoholia vaikuttaa unen laatuun heikentävästi, eikä alkoholi sovikaan unilääkkeeksi. Alkoholi muuttaa unen rakenteen katkonaiseksi ja kevyeksi. Satunnainen alkoholin käyttö ei ole ongelma, mutta jos alkoholia käyttää päivittäin, vaikka vain pieniäkin määriä, voi olla hyvä pysähtyä miettimään mihin alkoholia oikeastaan tarvitsee.
Myytti: Maksalle on vain haitallista pitää teennäinen tauko.
Alkoholin polttaminen on maksalle raskasta työtä. Alkoholittoman kuukauden aikana elimistö puhdistuu ja keho saa levätä. Maksavaurion riski kasvaa jo kun alkoholinkulutus on pidempään yli 30 g eli yli 2,5 alkoholiannosta vuorokaudessa. Kuukauden tauko antaa maksalle aikaa palautua.
Myytti: Jos pitää tammikuussa taukoa, kiskoo kaksin käsin helmikuussa.
Alkoholin sietokyky laskee kuukaudessa, joten määrät jäävät pikemminkin pienemmäksi tauon jälkeen. EHYT ry teetti keväällä 2016 TNS gallupilla kyselytutkimuksen, jossa kysyttiin myös, miten moni Tipatonta tammikuuta viettäneistä joi tammikuun jälkeen enemmän alkoholia kuin ennen Tipatonta tammikuuta. Kukaan tutkimukseen vastanneista (otos 983 henkilöä) ei ilmoittanut, että olisi juonut tammikuun jälkeen enemmän kuin ennen tammikuuta. Sen sijaan 45 prosenttia ilmoitti palanneensa tammikuun jälkeen samoihin juomatottumuksiin kuin ennen tipatonta, ja 44 prosenttia ilmoitti jatkaneensa tipatonta myös helmikuun puolelle.
Fakta: Tipaton on suunnattu kaikille.
Tipattoman tammikuun tavoitteena on herättää pohtimaan omaa suhdetta alkoholiin ja alkoholinkäyttöön. Tipaton tarjoaa tilaisuuden testata, millainen rooli alkoholilla omassa elämässä on. Se voi toimia myös kimmokkeena elämänmuutokseen.
STT