Milloin olet viimeksi pessyt tyynysi? Tämä kysymys kannattaa esittää itselleen erityisesti, jos kärsii iho-ongelmista tai tukkoisesta nenästä ja silmien rähmimisestä aamuisin. Tuore kysely paljastaa, että suomalaiset pesevät tyynyjään luvattoman harvoin. Yli kolme vuotta vanhasta pesemättömästä tyynystä löytyy jo hometta.
Usean suomalaisen tyynystä löytyy kilo rasvaa, likaa, hikeä ja jopa hometta. Jopa 15 prosenttia suomalaisista ei ole pessyt tyynyään koskaan. Tämä käy ilmi tuoreesta Unikulman teettämästä kyselytutkimuksesta. Tyynyjen pesemättömyys yhdistettynä siihen tosiasiaan, että joka neljäs suomalainen on vaihtanut tyynynsä uuteen viimeksi yli kolme vuotta sitten, kertoo karun totuuden: moni nukkuu yönsä homepesässä.
– Pesemättömästä ja vanhasta tyynystä löytyvät samat homekannat kuin kosteusvaurioisesta kylpyhuoneesta. Tämä on valtava terveysriski, joka näkyy muun muassa silmä- ja korvatulehduksina sekä kuivana ihona ja aknena, sanoo ergonomiasuunnittelija Vesa Tuominen Unikulmasta.
Kyselyn mukaan vain kaksi kolmesta suomalaisesta on pessyt tyynynsä vuoden sisään. Suomalaiset eivät ole ryhdistäytyneet tyynynpesussa, sillä pesuinnokkuus on yhtä huonoa kuin kaksi vuotta sitten tehdyssä kyselyssä.
Erityisesti nuoret eivät ole oppineet riittävän tiheää tyynynpesua. Vain joka toinen 18–34-vuotias on pessyt tyynynsä alle vuosi sitten ja lähes 20 prosenttia ei ole pessyt tyynyään koskaan.
– Osasyynä saattaa olla se, että kaikki eivät edes tiedä, että tyynyä pitää pestä. Joissakin tyynyissä pesu kielletään jopa kokonaan. Siksi tyynyä ostettaessa kannattaa aina vilkaista pesuohjetta, Tuominen sanoo.
Pesukoneeseen neljä kertaa vuodessa
Pesemätön tyyny painaa vuoden jälkeen jopa kilon enemmän kuin vastaava uusi tyyny. Likamäärä on yhtä suuri, kuin jättäisit hiuksesi vuodeksi pesemättä. Tyyny tulisikin pestä pesukoneessa vähintään kolmen kuukauden välein. Paljon hikoilevien tulisi pestä se vielä useammin.
– Tyynyn voi pestä normaalikokoisessa pesukoneessa pesuohjeen mukaan. Pesuainetta kannattaa laittaa normaalia reilusti vähemmän, jottei tyynyyn jää pesuainejäämiä, Tuominen ohjeistaa.
Vaikka tyynyä peseekin suositellusti, on se hyvä vaihtaa uuteen viimeistään kahden vuoden päästä käyttöönottopäivästä. Kun tyyny on jo aivan litistynyt, eikä se pesunkaan jälkeen pysy kuohkeana, on tyyny syytä heittää roskiin.
Uusi tyyny kannattaa valita aina paikan päällä liikkeessä kokeillen, sillä jokaisella nukkujalla on yksilölliset tarpeensa.
– Jos ostaa tyynyn lahjaksi, kannattaa varmistaa, että tyynyn täytteen määrää voi joko säätää tai siihen voi saada mukaan kiilapaloja antamaan lisätukea. Helpointa on ostaa lahjakortti, jolloin lahjansaaja voi itse käydä testaamassa, millaista tyynyä hän tarvitsee.
Näin hoidat tyynyäsi
– Tyyny tulee pestä noin kolmen kuukauden välein. Paljon hikoilevan kannattaa pestä se vielä useammin.
– Laita pesukoneeseen vain yksi tyyny kerrallaan. Pesuainetta käytetään noin kolmannes normaalimäärästä, jotta tyynyyn ei jää jäämiä. Tyyny kannattaa myös huuhdella hyvin.
– Rumpukuivaus viimeistelee pesun ja tekee tyynyn kuohkeaksi.
– Vaahtomuovitäytteiset tyynyt puhdistetaan imuroimalla sisältä ja pesemällä irrotettava päällinen.
– Tyyny tulee vaihtaa uuteen parin vuoden välein.
Suomalaisten tyynynpesua ja -vaihtoa selvittäneen tutkimuksen toteutti YouGov Finland Unikulman toimeksiannosta. Tiedot kerättiin web-kyselynä YouGov Groupin kuluttajapaneelissa 22.11.–26.11. ja 29.11.–2.12.2013. Tutkimukseen vastasi yli tuhat 18–74-vuotiasta suomalaista. Sekä lähtöotos että lopullinen vastaajajoukko painotettiin väestöä edustavaksi. iän, sukupuolen ja kotipaikan mukaan.
 
[button1 url=http://casinoeurohunks.com]VOITA LIPUT YKSITYISBILEISIIN HUNKSIEN KANSSA![/button1]