Arvostettu englantilainen aivotutkija paronitar Susan Greenfield varoittaa, että sosiaalinen media heikentää kykyämme itsenäiseen ajatteluun.
Greenfieldin mukaan sosiaalinen media ja videopelit estävät lasten ja nuorten aivojen normaalin kehittymisen ja jättävät ne 3-vuotiaan tunne-elämän tasolle. He eivät kykene kommunikoimaan keskenään eivätkä ajattelemaan itsenäisesti, koska tarvitsevat jatkuvasti ulkopuolisisa sähköisiä virikkeitä.
– Ennustan, että ihmiset tulevat olemaan kuin 3-vuotiaita: tunteellisia, riskejä ottavia, huonot sosiaaliset taidot, heikko identiteetti ja lyhyt keskittymiskyky, Greenfield toteaa.
Greenfield tukee varoitustaan vuonna 2014 Virginian ja Harvardin yliopistoissa tehdyllä tutkimuksella, jossa todettiin, että opiskelijat ottivat mieluummin sähköiskun kuin viettivät 10 minuuttia ajatellen yksinään ilman ulkopuolisia häiriötekijöitä. Greenfieldin mukaan tutkimus osoittaa, että sosiaalista mediaa käyttävät ihmiset tarvitsevat ympäriltään jatkuvaa stimulaatiota joka ikinen hetki, minkä vuoksi he eivät enää kykene pysähtymään ajattelemaan itsenäisesti.
Jatkuva ulkopuolinen stimulaatio on erityisen haitallista lapsille, joille Greenfield kehottaa keksimään muuta tekemistä, kuten puutarhassa puuhastelua, urheilua ja lukemista, jotka vähentävät ruutuaikaa ja stimuloivat heidän mielikuvitustaan.
Greenfield on jo vuosien ajan varoittanut, että digitaalinen teknologia muuttaa aivojen kehittymisen täysin toisenlaiseksi. Hänen mukaansa somea ja digilaitteita käyttävät lapset ovat todennäköisempiä kärsimään masennuksesta sekä huonosta itsetunnosta ja ovat muuttumassa narsistisemmiksi. Odotettavissa on jälkeenjääneiden sukupolvi, joka ei pysty keskittymään eikä ajattelemaan asioita itsenäisesti.
Greenfield on toiminut Englannin kuninkaallisen instituutin johtajana ja on nykyisin Oxfordin yliopiston vanhempi tutkijajäsen.
Alla Greenfield kertoo, miten aivot kehittyvät ja miten ruutujen tuijottaminen muuttaa niitä.
https://youtu.be/bLNYnbJW9Bg
Lähde: Independent
Kuva: YouTube