Älä raavi! Näin tunnistat eri itikoiden puremat ja hoidat ne
Pitkään odotettu kesä on täydessä terässä ja pian on juhannus. Talven aikana unholaan vaipuneet inisevät ja surisevat kiusantekijät ovat jo keränneet joukkonsa kasaan, minkä tuloksena hyönteisten pistot ovat jo ilmestyneet monien iholle.
Hyttysten ja muiden hyönteisten puremia hoidettaessa täytyy kutinan helpottamisen lisäksi huolehtia, etteivät bakteerit pääse aiheuttamaan tulehdusta. Uudet voiteet sekä hoitavat pistokohtia ja puremia että ennaltaehkäisevät bakteeritulehduksia.
Hyönteistutkija Reima Leinonen ennustaa tulevasta kesästä ns. normaalia hyttyskesää, jolloin hyttysmäärä saattaa tuntua runsaaltakin. Erot määrissä ovat hyvin paikallisia: siellä missä on kosteaa, on enemmän hyttysiä.
– Sää ratkaisee hyttysten määrän ja ilmestymisen ajankohdan. Paarmoja ja mäkäriä tulee joka tapauksessa, sillä ne kehittyvät kosteikoissa, joihin sää ei sinänsä vaikuta. Huitoessa on hyvä muistaa, että hyönteisetkin ovat hyödyllisiä, sillä pikkulinnut tarvitsevat niitä ravinnokseen, Leinonen muistuttaa.
Vaikka hyönteisiltä suojautuisi lukuisin eri konstein, niiden puremia ja pistoja on vaikeaa välttää kokonaan. Useimmiten hyönteisten pistot aiheuttavat meille kaikille tuttuja punoittavia, kutisevia paukamia. Ne häviävät tavallisesti itsestään, mutta herkimmät meistä voivat kärsiä niistä pitkään. Ihotautilääkäri Ari Karppisen mukaan hyönteisten puremat ja pistot tarvitsevat vain harvoin lääkärin hoitoa, mutta niitä ei pidä raapia, sillä silloin ne tulehtuvat helposti.
Näin tunnistat eri hyönteisten pistot ja puremat
• Hyttynen – Pistoskohta on punainen ja kutiava. Hyttyset pistävät ihoalueille, joita ei ole suojattu vaatetuksella. Kutisevat paukamat voivat ilmestyä tuntien tai päivien päästä tai heti, jolloin ne yleensä häviävät jo vartin kuluttua.
• Mäkärä – Puremat ovat pienen verenpurkauman kaltaisia näppyjä. Niitä löytyy yleensä jaloista, sillä mäkärät nousevat maastosta. Mäkärän puremat kutisevat voimakkaasti, ja ne voivat raapimisen seurauksena haavautua ja tulehtua.
• Ampiainen ja mehiläinen – Myrkyn takia jokaiselle tulee pistosta turvonnut ja kipeä paukama. Mehiläisen piston tunnistaa ihoon jäävästä piikistä.
• Paarma – Purema muistuttaa ampiaisen pistoa ja siitä jää selvä, melko suuri puremajälki. Purema tekee kipeää ja seurauksena on usein turvotusta ja kipua sekä ankaraa kutinaa aiheuttava paukama, jonka keskelle voi tulla vetistävä näppylä.
• Hirvikärpänen – Hirvikärpäset hakeutuvat hiuspohjaan ja vaatteiden alle, joten puremat sijaitsevat lähinnä pään alueella ja selässä. Puremakohtaan tulee näppy, joka voi märkiä useita vuorokausia, ja osalle kehittyy kyhmyjä jopa kuukausiksi.
• Kirppu ja lude – Lutikan ja kirppujen puremat aiheuttavat kiinteitä, voimakkaasti kutisevia näppyjä, joiden keskellä näkyy puremajälki ja verenpurkauma. Puremat ovat usein jonomaisessa muodostelmassa, sillä yksi kirppu voi pistää useita kertoja.
• Punkki – Puutiaisen pisto on kivuton ja saattaa jäädä huomaamatta. Tyypillisin oire on piston ympärille n. viikon aikana ilmaantuva punoitus. Muutamien päivien tai viikkojen aikana se laajenee usein 5–10 senttimetrin laajuiseksi, minkä jälkeen se voi hävitä itsestäänkin. Mikäli puremakohdan ympärille alkaa muodostua rengasmaisesti laajeneva ihottuma, voi kyseessä olla borreliainfektio, joka vaatii lääkärin hoitoa.
Hyönteisten puremien kotihoitona voi käyttää erilaisia voiteita ja puikkoja. Mökin lääkekaappia päivittäessä kannattaa satsata täsmätuotteisiin. Yksi sellaisista on Terracort-yhdistelmävoide, joka on tarkoitettu hyönteisten puremiin ja pistoihin. Terracort helpottaa kutinaa, hoitaa ihovaurioita sekä ennaltaehkäisee bakteerien aiheuttamaa tulehdusta. Voiteen vaikuttavat aineet ovat hydrokortisoni ja oksitetrasykliini – antibiootti, joka tehoaa erilaisten bakteerien aiheuttamiin ihotulehduksiin estämällä bakteerien lisääntymisen. Hydrokortisoni helpottaa kutinaa ja ärsytystä.
– Antibiootti sopii hyvin raavittujen, tulehtuneiden puremien ja pistosten hoitoon. Kortisonia taas voi käyttää myös allergisiin ja kutiaviin ihottumiin, Ari Karppinen kertoo.
Lääkäriin kannattaa hakeutua, mikäli pistoksia on erittäin paljon, allerginen reaktio leviää laajalle alueelle, tai jos ilmenee turvotusta hengitysteissä tai tajunnantason laskua.
Terveellistä hyttyskesää!
Kuva: Wikimedia Commons
Voita 200€ Black Friday -shoppailurahaa!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 200€ shoppailurahaa!
- Arvonta suoritetaan tiistaina 26.11.2024.
- Epätoivoinen Meghan Markle turvautuu hillokikkailuun – ”Hän on todella yksinäinen”
- Erika Vikman pöyristyttää verkkopaidassa – katso seksiä tihkuvat kuvat!
- Mitä Sanna Marin yritti peitellä? Bileasussa outo yksityiskohta
- Mikko Koivun Natalie-vaimo avautuu somessa
- Helena Koivu kohtasi järkyttävän näyn kotipihallaan Kakskerrassa
- Herttuatar Meghan teki jättiläismäisen mokan
- Raiskauksesta tuomittu jääkiekkoilija Severi Lahtinen paljasti SuomiKiekolle: ”En kadu mitään, kun mitään ei tapahtunut”
- Kasinorakastajan blogi: Mitä voimme päätellä Suomen lisenssistä nyt?
- Roope Salmiselta tiukkaa tekstiä Sara Siepin kirjapaljastuksista
- Oho! Tämän vuoksi Sara Siepin ja Alisa-pikkusiskon välit katkesivat
- Shirly Karvinen rohkeissa kuvissa – nyt on kuumaa!
- Roope Salmiselta tiukkaa tekstiä Sara Siepin kirjapaljastuksista
- Herttuatar Meghan teki jättiläismäisen mokan
- Helena rikkoi ikkunan – Mikko juoksi poliisille
- Helena Koivu kohtasi järkyttävän näyn kotipihallaan Kakskerrassa
- Oho! Tämän vuoksi Sara Siepin ja Alisa-pikkusiskon välit katkesivat
- Raiskauksesta tuomittu jääkiekkoilija Severi Lahtinen paljasti SuomiKiekolle: ”En kadu mitään, kun mitään ei tapahtunut”
- Nanna Karalahden ökylomalle karu loppu
- Sara Sieppi lataa paljastuskirjassaan suorat sanat Roope Salmisesta: ”Hakkasin ovea paljaalla nyrkilläni”
- Tv-tähti kritisoi prinsessa Catherinen ulkonäköä – someraivo repesi