5.9. voimaan astuva muutos käytännössä pakottaa yritykset ja tunnetut yksityishenkilöt ostamaan oman verkkotunnuksen, jos heillä ei vielä sellaista ole.
5.9.2016 jälkeen fi-verkkotunnuksen haltijan ei tarvitse olla Suomen kansalainen tai kaupparekisteriin merkitty, vaan myös ulkomaalaiset toimijat voivat vapaasti hakea fi-päätteisiä verkkotunnuksia. Lisäksi omasta etu- ja sukunimestä muodostettu domain vapautuu. On siis hyvin todennäköistä, että vapaana olevat fi-tunnukset tulevat vähenemään hyvin nopeasti ulkomaisten domain-rohmujen toimesta.

– Yritysten kannattaa varmistaa, että kaikki heidän tarvitsemansa verkkotunnukset ovat varmasti heidän hallussaan. On mahdollista, että ulkomaalaiset kilpailijat varaavat kilpailumielessä verkkotunnuksia itselleen, Keskuskauppakamarin lakimies Minna Aalto-Setälä toteaa.

Keskuskauppakamarin lakimies Minna Aalto-Setälä
Keskuskauppakamarin lakimies Minna Aalto-Setälä

Aalto-Setälän mukaan on näyttöä tapauksista, joissa kilpailija tai muu yritys varaa tahallaan toisille tärkeiksi arvioimiaan domaineja.
– Nämä tunnukset suostutaan sitten vapauttamaan ainoastaan tuntuvaa maksua vastaan. Tosin maailmalta löytyy myös tapauksia, joissa kilpailija ei ole suostunut myymään domainia, vaan yritys on joutunut vaihtamaan oman verkkotunnuksensa, Aalto-Setälä kommentoi.
Oikeus omasta nimestä muodostettuun domainiin poistuu
Uudistus poistaa lisäksi yksityishenkilön oikeuden omasta nimestä muodostettuun domainiin. Etu- ja sukunimen yhdistelmästä muodostuvia verkkotunnuksia voi jatkossa hakea vapaasti.
Tämä vaikuttaa paitsi yksityishenkilöihin, myös sellaisiin yrittäjiin, jotka tekevät työtä henkilöbrändin kautta.
– Esimerkiksi suunnittelijat, taiteilijat tai ammattiurheilijat kuuluvat tähän ryhmään. Jos arvelee tulevaisuudessa tarvitsevansa omasta nimestä muodostettua fi-verkkotunnusta, kannattaa se varata itselleen, Aalto-Setälä neuvoo.
Verkkotunnusten hallinnointi siirtyy välittäjälle
Jatkossa fi-verkkotunnuksen voi hankkia ainoastaan omalta verkkotunnusvälittäjältä. Vain välittäjä voi rekisteröidä fi-verkkotunnuksia ja tehdä muutoksia tunnuksen tietoihin. Aikaisemmin kuka tahansa yrityksen edustaja tai yksityishenkilö on voinut varata itselleen vapaan fi-verkkotunnuksen.
– Kannattaa huomioida, että oma verkkotunnus ei jatkossakaan saa loukata kenenkään aikaisemmin rekisteröimää nimeä tai tavaramerkkiä, Aalto-Setälä toteaa.
STT
Artikkelikuva: Soma.fi