Suomen Panimoliiton mukaan alkoholimainonnan rajoitukset näivettävät kotimaan markkinan hankaloittamalla eri tuotemerkkien välistä kilpailua.
Liiton tiedotteessa painotetaan, että vahva brändi tarvitaan myös viennissä. Suomessa on vahva, mutta laskeva alkoholijuomien markkina. Se tarkoittaa, että alan on panostettava tuotekehitykseen enemmän, tehtävä suomalaisia kiinnostavia tuotteita ja haettava kasvua viennistä.

Suomessa alkoholimainonta on eurooppalaisittain poikkeuksellisen tiukasti rajoitettua. Ilman mainontaa uusien brändien luominen on vaikeaa. Vahvan tuotemerkin kautta rakennetaan kiinnostava ja haluttu mielikuva paljon kilpailuille markkinoille siten, että tuote erottuu.
Alkoholijuomien mainonnalla ei kasvateta kulutusta, vaan jaetaan markkinoita eri toimijoiden kesken kypsillä markkinoilla. Suomessa oluiden, siidereiden, lonkeroiden ja viinien mainontaan käytettiin 7,7 miljoonaa euroa vuonna 2014.
– Sinebrychoff aloitti viime vuoden lopulla Karhu-oluen viennin Kiinaan. Brändin imago on vahvasti suomalainen. Tarinoita ja arvoa tuotteille voi luoda vain, jos tuotteita voi mainostaa, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton puheenjohtaja, Sinebrychoffin toimitusjohtaja Pekka Tiainen.
Suomen tiukasti rajoitetun alkoholimainonnan vuoksi tuotteelle pitäisi tehdä eri mainoskampanja kotimaahan ja vientiä varten. Se ei ole kannattavaa ja lisää tarpeettomasti viennin kustannuksia.
Alkoholimainonnan rajoituksia tulisi muuttaa alkoholilain kokonaisuudistuksessa
Panimoalalla pidetään tärkeänä, että alkoholilain mainontapykälä avataan uudelleen alkoholilain kokonaisuudistuksen yhteydessä ja laki palautetaan sellaiseksi kuin se oli ennen vuoden 2015 muutoksia. Alkoholilain muutoksissa ei huomioitu elinkeinon edellytyksiä toimia kilpailluilla markkinoilla. Alkoholihallinto ei kertomansa mukaan pysty lakia valvomaan, eivätkä elinkeinoille kaikki rajoitukset ole edelleenkään selvät.
– Alkoholimainonnan rajoitukset ovat malliesimerkki ylisääntelystä, jota hallitus on kärkihankkeessaan purkamassa. Nuorten alkoholinkulutus on laskenut koko 2000-luvun, ja alkoholimainonta sallittiin vasta EU-jäsenyyden myötä 1995. Piilottelu ja mystifioiminen ei ole tie fiksumpaan juomakulttuuriin, toteaa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.
Mainonnan rajoituksia kiristettiin vuoden 2015 alussa. Mietojen alkoholijuomien mainonta yleisellä paikalla on kiellettyä. Eurooppalaisittain poikkeuksellisesti Suomessa myös jakeluautojen kyljissä olevat tavaramerkit on tulkittu kielletyksi ulkomainonnaksi. Kiellettyä on myös mainonta televisiossa ja radiossa kello 7−22, sekä mainonta arpajaisten ja kilpailujen muodossa. Yritykset eivät myöskään saa käyttää sosiaalisen median kanavissaan kuluttajien tuottamaa materiaalia.
olut-mainos