Kodin sähkötöihin liittyy paljon erilaisia rajoituksia, mutta jotain sentään saa tehdä itsekin.
Mökillä tai omassa kodissa yleensä riittää puuhasteltavaa ja kesälomalla alkaa monen remonttisormia syyhyttää. Remontti vaatii välillä myös sähkölaitteiden huoltoa. Valitettavasti vuosittain törmätään kymmeniin tapauksiin, jossa itsetehdyt laittomat sähköasennukset ovat johtaneet vaaratilanteisiin. Ennen kuin ryhtyy tuumasta toimeen, kannattaa varmistaa, mitä sähkötöitä saa tehdä itse ja mitkä tulee jättää ammattilaisen tehtäväksi.
Tavallinen omakotitaloasukas tai kesämökkeilijä saa säädösten mukaan tehdä vain pieniä sähkötöitä, ja niitäkin vain silloin, jos osaa varmasti tehdä ne oikein ja turvallisesti. Nämä työt ovat sellaisia, joista voi aiheutua vain vähäistä vaaraa tai häiriötä – ja tämäkin vain asentajalle itselleen.

Varsinaisia sähköasennustöitä ja sähkölaitteiden korjauksia saavat tehdä vain rekisteröidyt sähköalan ammattilaiset. Virheellisesti tehdyistä asennuksista ja kytkennöistä voi nimittäin aiheutua jopa välitön hengenvaara tai tulipalovaara.
Osta sähkötyöt ja -laitteet samassa paketissa
– Sähkötöitä vaativat laitteet kannattaa ostaa pakettina, jonka hintaan kuuluu myös asennus ja sähkötyöt. Näin välttyy ikäviltä yllätyskuluilta, kertoo energia-asiantuntija Malkus Lindroos Vattenfallilta.
– Esimerkiksi kesäasunnoissa ilmalämpöpumput ja nyt erityiseen suosioon nousseet aurinkosähköjärjestelmät vaativat useimmiten sähkötöitä, jotka eivät aina automaattisesti kuulu pakettiin, vaikka järjestelmän mekaaninen asennus kuuluisikin, Lindroos muistuttaa.
Varmista ammattilaisen pätevyys
Sähkötöiden tilaamisessakin on syytä olla tarkkana, jotta välttää ikävät vastuu- ja kustannusriidat. Valtakunnalliseen kuluttajaneuvontaan tuli viime vuoden aikana yli 150 sähkötöihin liittyvää valitusta tai yhteydenottoa. Usein aiheena olivat epäselvyydet työn laskutuksessa.
– Ennen kuin tilaa sähkötöitä, kannattaa varmistaa Tukesin nettisivuilta löytyvästä rekisteristä, että toiminnanharjoittajalla on riittävät toimintaoikeudet. Epäselvissä tapauksissa asiaa voi kysyä myös suoraan Tukesista joko puhelimitse tai sähköpostilla, muistuttaa Tukesin ylitarkastaja Markku Suvanto.
Varmista ostotilanteessa sähkötöiden tekijä
Vaikka itse ei sähköasennuksia tekisikään, voi uudessa kodissa tai kesämökillä sellaisia olla edellisten omistajien tai vuokralaisten toimesta. Kaupan yhteydessä onkin syytä varmistua siitä, että sähköasennukset on tehty asianmukaisesti ja että niistä löytyvät vaadittavat dokumentit.
Kotitarveasentajan kaksi tärkeää sääntöä:
1. Katkaise sähkö ennen töihin ryhtymistä joko irrottamalla sähkölaitteen pistotulppa pistorasiasta, poistamalla sulakkeet tai suoraan pääkytkimestä.
2. Varmista, ettei kukaan vahingossakaan pääse kytkemään virtaa työkohteeseen.
Jokaiselle sähkönkäyttäjälle sallittuja toimenpiteitä:
– Yksivaiheisen jatkojohdon korjaus ja teko
– Sähkölaitteen rikkoontuneen yksivaiheisen liitäntäjohdon ja pistotulpan vaihto
– Valaisimen liitäntäjohdon rikkoontuneen välikytkimen vaihto
– Sisustusvalaisimen liittäminen valaisinliittimellä eli ”sokeripalalla”
– Sokeripalan korvaaminen uuden järjestelmän mukaisella valaisinliitinpistorasialla sekä vioittuneen valaisinliitinpistorasian vaihto
– Valaisinpistotulpan asennus ja vioittuneen tulpan vaihto.
– Jännitteettömäksi tehtyjen pistorasioiden ja kytkimien kansien irrottaminen esim. maalaamisen ja tapetoinnin ajaksi ja rikkoutuneiden kansien vaihto
Lähde: Tukes