[button1 url=http://promotions.betsafe.com/mystery-in-a-chimney/fi]VOITA OSASI 20 000 € LAHJOISTA TÄÄLTÄ![/button1]
 
Joulukuussa syttyy paljon tulipaloja verrattuna muihin talvikuukausiin. Kynttilöiden ja tulentekovälineiden varovainen käsittely ovat paloturvallisuutta ajatellen ensi arvoisen tärkeitä, mutta paloturvallisuudessa tulee huomioida paljon muutakin.
Joulukuussa syttyy tammikuun ohella eniten tulipaloja koko talvikautena. Joulukuussa tulipalot johtuvat muuta vuotta useammin kynttilöistä, mutta suurin osa vuoden aikana syttyvistä tulipaloista johtuu sähkölaitteista.
– Sähkölaitteet aiheuttavat lähes tuhat tulipaloa vuosittain. Yksi yleisimmistä tulipalon syttymissyistä on viallinen sähkölaite tai varomattomuus sen käytössä, sanoo Aeroc Jämerän tekninen johtaja Jouni Nieminen.
Suurin osa onnettomuuksista johtuu huolimattomasta lieden käytöstä. Esimerkiksi ruokaa ei tulisi koskaan jättää yksin liedelle kypsymään.
– Erityisesti joulun aikaan myös kiukaan käytössä tulee olla huolellinen, Nieminen lisää.
Tulisijat kuntoon
Talon tulisijojen kunto tulisi varmistaa jo hyvissä ajoin ennen joulua. Hormi ja takka tulee nuohota vuoden välein ja kolme vuotta käyttämättä ollut tulisija on nuohottava aina ennen käyttöönottoa.
– Nuohoamaton piippu tervaantuu ja karstoittuu ja pinnoille tiivistynyt piki ja noki syttyvät palamaan, jolloin syntyvä kuumuus voi pahimmillaan halkaista piipun.
Jämerän Jouni Nieminen muistuttaa, että huolimattomuus voi aiheuttaa tulipalon, jonka tuhoja vakuutusyhtiö ei välttämättä korvaa.
Tulisijoissa voidaan käyttää pieniä määriä sanomalehteä ja paperia sytykkeenä, kun poltetaan kuivaa ja puhdasta puuta. Kaikkea takassa ei kuitenkaan saa polttaa.
– Maalattu ja kyllästetty puu, muovi, tekstiilit sekä rakennus- ja ongelmajäte ovat jätettä ja jätteenpoltto on luvanvaraista toimintaa.
Varmista paloturvallisuus jo rakennusvaiheessa
Paloturvallisuus tulisi huomioida jo kotia suunniteltaessa ja rakennettaessa. Palovaroitin tulee asentaa jokaiseen asuntoon, myös kesäasuntoon.
– Arkkitehti voi lisäksi vaikuttaa paloturvallisuuteen suunnittelemalla turvalliset poistumistiet eripuolille taloa. Uloskäytävien on oltava tarpeeksi väljiä ja helppokulkuisia, sillä aikaa pelastautumiseen on tulipalon sattuessa vain pari, kolme minuuttia.
Myös rakennusmateriaalivalinoilla voidaan parantaa paloturvallisuutta. Uutta taloa rakennettaessa ja myös vanhan rakennuksen pintaremonttia tehdessä kannattaa käyttää huonosti syttyviä materiaaleja ja pinnoitteita. Esimerkiksi talon yläpohjien ja väliseinien rakentaminen kivestä parantaa paloturvallisuutta ja palon sattuessa estää sen leviämisen.
– Myös kevyiden ja märkätilojen seinien rakentaminen kivimateriaalista estää paitsi kosteusvaurioiden syntymistä, lisää myös paloturvallisuutta.
Koska kivi on aineena palamaton, palovauriotilanteessa kivitalon rakenteen voi usein korjata, eikä rakenteita useinkaan tarvitse purkaa.
– Usein riittää pelkkä puhdistus, kunhan ensin varmistetaan, ettei kantaviin rakenteisiin ole syntynyt vaurioita.
Jämerän tekninen johtaja muistuttaa, että kivitalossakin on sisällä syttyvää materiaalia muun muassa sisustusmateriaalit ja huonekalut.
– Uloskäytävillä tai ullakoiden, kellarien ja varastojen kulkureiteillä ei saa säilyttää tavaraa. Helposti syttyvää materiaalia ei myöskään saa säilyttää rakennuksen alla tai rakennuksen välittömässä läheisyydessä.