Näillä helpoilla vinkeillä omakotitaloasuja voi säästää sähköä etelänmatkan verran.
Säätelemällä oikein energiasyöppöjä, kuten lattialämmitystä, Haltsosen perhe on säästänyt kesäkuusta lähtien energiaa jopa 60 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Säästämällä noin 130 euroa sähkölaskusta kuussa, perhe säästää reilusti yli tuhat euroa vuodessa. Energiayhtiö Vattenfallin Energiaperhe -kilpailuun osallistuva kahdeksanhenkinen Haltsosen perhe Riihikoskelta on päässyt huimiin säästöihin kodin energiankulutuksessa.
Kodin energiasyöpöt voivat olla yllättäviä, mutta niistä voi päästä helposti eroon, kun tutustuu kodin sähkönkulutukseen hieman paremmin. Seuraamalla energiankulutusta esimerkiksi energiankulutusmittarista tai sähkömittarista saa selville, onko kodin sähkönkulutuksessa yllättäviä kulutuspiikkejä. Jos esimerkiksi jokin aiheuttaa 1000 watin sähköpiikin seurannassa, on syytä tarkistaa mikä energiaa kodissa rohmuaa.

Energiansäästö ei tarkoita, että kodissa täytyy istua pimeässä ja laittaa lämmitykset pois. Vain kiinnittämällä vähän enemmän huomiota energiankulutukseensa, energiansäästö voi olla todella suuri.
Näillä Haltsosen perheen vinkeillä säästät huikean määrän kodin energiastasi helposti:
1. Ota selvää kodin energiankulutuksesta: jos et tiedä mikä kodissasi vie eniten energiaa, on hankala tehdä säästöjä.
2. Lattialämmitys. Älä pidä lämmitystä turhaa jatkuvasti päällä. Siinä menee helposti hukkaan talon alapohjaan lämpöä. Villasukat jalkaan!
3. Lämmitä ensisijaisesti ilmalämpöpumpulla sekä täydennä sitä polttamalla puita takassa sekä tarpeen mukaan vastukseen perustuvilla sähkölämmittimillä. Patterit voi pitää pois päältä paukkupakkasiin saakka, jos nämä vaihtoehdot ovat käytössäsi.
4. Älä turhaan käytä suoraa sähkölämmitystä. Haltsosen perheellä on ollut käytössä viime talvena suora sähkölämmitys, ja nyt korvaavilla lämmityksillä eli kahdella ilmalämpöpumpulla, joita tukee ilmanvaihtokoneen tehokkaampi lämmöntalteenotto, energiansäästö on huikea!
5. Kiinnitä huomiota toimivaan ilmanvaihtoon. Katso ettei kodissa ole turhia luukkuja auki, jotka sekoittavat ilmanvaihtoa. Haltsosilla oli esimerkiksi ikkuna auki takan vieressä, joka sai osan korvausilmasta virtaamaan sisään ohi lämmön talteenoton. Lisäksi jälkilämmitys ilmanvaihdossa oli päällä. Ilmanvaihtokone lämmitti ilmaa sähkövastuksella ja syrjäytti ilmalämpöpumppuja. Tämä korjattiin ja nyt kun ilmanvaihto menee kokonaan koneen kautta, se vähentää vaihdon kautta häviävää lämpöä. Ikkunan sulkemalla ja ilmanvaihtokoneen oikealla säädöillä syntyy merkittäviä säästöjä.
6. Hyödynnä hukkalämpö. Saunan lämmittämisessä syntyy runsaasti lämpöä, joka ei kuitenkaan lämmityskaudella mene hukkaan vaan kuivattaa kylpyhuoneen ja leviää ilmanvaihdon lämmöntalteenoton kautta koko taloon.
Usein kotien pahimmat energiasyöpöt ovat väärin säädetyt lämmityslaitteet. Esimerkiksi ilmalämpöpumppu voi olla säädetty automaattiasennolle 20 asteeseen ympäri vuoden, jolloin se voi jäähdyttää lämmityskaudellakin eikä ainakaan lämmitä tehokkaasti. Tyypillinen virhe on myös väärät asetukset ilmanvaihtokoneissa. Esimerkiksi jälkilämmitys pitäisi olla päällä vain kovimmilla pakkasilla, jos ilmanvaihto aiheuttaa vedontunnetta.
– Ilmanvaihtokoneissa termostaatti säätää sisälle puhallettavan ilman tiettyyn asteeseen ja lämmittää sen aina samaan lämpötilaan. Jos sisällä on 24 astetta, ja jälkilämmitys on säädetty + 18 asteeseen, se puhaltaa silti 18 asteista ilmaa sisälle, joka tuhlaa sähköä ja pahimmassa tapauksessa käy niin, että liian kuuman huoneilman takia joutuu jäähdyttämään. On siis paras pitää lämmitys pois ilmanvaihtokoneesta ja lämmittää kotia niillä laitteilla, jotka huomioivat vallitsevan lämpötilan kodissa, kuten ilmalämpöpumpuilla ja huonekohtaisilla pattereilla, vinkkaa Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos.
– Meillä on lattialämmitys nykyään käytössä vain kosteissa tiloissa ja se on ollut päällä vain sauna- ja suihkuaikoina. Yksi isoimmista säästöistä on varmasti puuhellan käyttäminen hellan sijaan. Lisäksi kiertoilmauuni kuluttaa paljon vähemmän kuin normaali uuni. Pikkuhiljaa meistä tulee kovempia energiansäästäjiä – toistaiseksi lämmitetään kotia vain takalla, puuhellalla ja ilmalämpöpumpuilla, iloitsee Haltsosen perhe.
haltsosen_perheen_aiti_3_lasta
Haltsosen perhe
– Vanhemmat Annika ja Jari, lapset Atte ja Tatu Laine, Julia, Jenna, Jatta sekä Tinja
– Omakotitalo 140 m2, autotalli 30 m2
– Sähkönkulutus: 20 000 kWh / v
– Lämmitys: suorasähkö, takka, puuhella, 2 ilmalämpöpumppua