Suomen Kansallisoopperan kauden 2011–2012 ensimmäinen oopperaensi-ilta on John Adamsin Doctor Atomic, kipeän ajankohtainen tarina ydinfyysikko J. Robert Oppenheimerista ja ensimmäisestä atomipommikokeesta heinäkuussa 1945. Teoksen keskipisteessä ovat Oppenheimerin ja hänen kollegoidensa ajatukset ja pelot tämän maailmaa mullistaneen tapahtuman alla.
Tiedemiesten ja erityisesti Oppenheimerin vastuusta on keskusteltu siitä lähtien, kun Yhdysvaltain joukkojen Little Boyksi ristimä uraanipommi surmasi 75 000 Hiroshiman asukasta vain muutama viikko ensimmäisen koeräjäytyksen jälkeen. Oppenheimer voitiin nähdä sielunsa myyneenä Faust-hahmona, ja sellaisena häntä ehdotettiin John Adamsille oopperan aiheeksi. Faust-tarinaa Adams ei halunnut tehdä, mutta hän kiinnostui heti aiheesta. Peter Sellars kokosi libreton kokonaisuudessaan muistelmista, aikalaishaastatteluista ja dokumenteista. Lisäksi mukana on runoja ja hindulaista tekstiä.
Vuonna 2005 San Franciscossa kantaesitetystä teoksesta tuli Adamsin laajin ooppera. Tähän mennessä se on tuotettu myös New Yorkin Metropolitanissa, Chicagossa, Amsterdamissa, Lontoossa ja Saarbrückenissä, josta Kansallisoopperassa nähtävä tuotanto on peräisin. Doctor Atomicin ensi-ilta 4.11.2011 on samalla Pohjoismaiden ensiesitys.
Kansallisoopperassa nähtävän tuotannon konseptin ovat luoneet ohjaaja Immo Karaman ja koreografi Fabian Posca. Saarbrückenissä nähty tulkinta oli ehdolla arvostetun saksalaisen Der Faust -teatteri-palkinnon saajaksi vuonna 2010. Lavastuksen on suunnitellut Johann Jörg, puvut Nicola Reichert, ja valaistuksesta vastaavat Immo Karaman ja Johann Jörg. Kapellimestarina on Stuart Stratford. Oppenheimerin roolissa vuorottelevat Lee Poulis ja Jaakko Kortekangas. Kitty Oppenheimerina kuullaan ensimmäistä kertaa Kansallisoopperassa vierailevaa Jessica Riveraa, joka on laulanut saman roolin jo useissa tuotannoissa. Kittyn roolissa vuorottelee Sabina Čvilak. Edward Tellerin osassa laulavat Mika Kares ja Rolf Broman, fyysikko Robert R. Wilsonina nähdään Per-Håkan Precht.
Suomen Kansallisoopperassa on esitetty aiemmin kaksi John Adamsin oopperaa. Nixon in China sai valtavan suosion 1990, ja vuonna 2001 sai ensi-iltansa Lähi-idän tilannetta käsittelevä Klinghofferin kuolema.