Digitaalinen teknologia on muuttanut tapaamme kommunikoida, asua, työskennellä, elää ja ajatella. Mitä tapahtuisi, jos vieroittaisit itsesi digilaitteista kokonaan, edes vähäksi aikaa?
Nuoret aikuiset edustavat sukupolvea, joka viettää suuren osan päivästään pää suunnattuna alaspäin kohti älypuhelinta, tablettia tai tietokonetta. Yhä useampi käyttää yhä enemän aikaa sosiaalisessa mediassa ja netissä. Nykyisin tehdään useita asioita samaan aikaan, joten monet digitaaliset laitteet ovat käytössä samalla kun esimerkiksi katsomme televisiota.
Laitteiden tuijottamien vähentää liikuntaan ja muuhun elämään käytettävää aikaa. Olemme yhteydessä muihin ihmisiin enenevissä määrin digitaalisesti ja vähenevässä määrin fyysisesti. Tekstarit, sähköpostit, WhatsAppit, Facebookit ja Twitterit ovat tulleet kyläilyn ja juttelemisen tilalle.
Kannamme mukanamme ns. digitaalista taakkaa, jota ei valitettavasti voi vain ottaa pois päältä. Sosiaalinen media painostaa menestymään elämässä ja tuomaan itseään esille tietyllä tavalla.
tietokone-mies-nappis-imgur
Teknologia on alkanut jopa saada valtaa tunteistamme. Miten esimerkiksi reagoit, kun huomaat, että et löydä kenttää puhelimeen, akussa on enää 10 % virtaa eikä latausmahdollisuutta lähelläkään, tai hieno Instagram- tai Facebook-kuvasi ei saakaan odottamaasi tykkäystulvaa?
Unilad-verkkojulkaisun toimittaja Sam McKeown päätti kokeilla mitä tapahtuisi, jos hän vierottaisi itsensä kaikesta digitaalisuudesta kolmeksi vuorokaudeksi. Kokeilu voi tuntua lyhyeltä ja moni voikin ajatella, että kolme päivää on helppo nakki, mutta teknologiaa lähes ympäri vuorokauden käyttävälle kolmekin päivää on jo yllättävän suuri haaste.
McKeownilla oli vapaata töistä ja hän antoi vieroituksen aikana itselleen luvan tehdä vain tiettyjä teknologiaan tiettyjä asioita, kuten hellan tai uunin käytön kerran päivässä ja pankkiautomaatin käytön kerran kolmen päivän aikana.
Päivä 1
Vieroituksen ensimmäisenä päivänä McKeown matkusti junalla Manchesterista kotiinsa Glossopiin ja huomasi, että vaunun kaikki ihmiset, nuoret ja vanhat yhtä lailla, tuijottivat päät alaspäin puhelimiinsa.
McKeown huomasi, että ei kaivannut päivittäisiä uutisia Yhdysvaltojen presindentinvaaleista ja niissä tapahtuvasta loanheitosta. Samalla hän kuitenkin huomasi, että itsekontrolli vaati yllättävän paljon. Hän alkoi ajatella, että ei kai siitä olisi niin suurta haittaa, jos hän vähän vilkaisisi puhelintaan, edes yhden kerran.
Koska hänellä oli ilman laitteitaan yhtäkkiä käytössään paljon vapaa-aikaa, hän suostui tyttöystävänsä houkuttelemana kokeilemaan joogaa – ja piti siitä.
Päivä 2
McKeown alkoi jo huomata hyviä vaikutuksia vieroituksesta. Hän halusi kommunikoida ihmisten kanssa enemmän ja huomasi mielensä harhailun vähentyneen. Hän myös alkoi havainnoida ympäristöään paremmin.
McKeown perusti pihaansa pienen kasvipuutarhan ja käytti pankkiautomaattia, kun hän meni syömään tyttöystävänsä kanssa. Rahaa ei siis voinut saada enempää seuraavan vuorokauden aikana.
Päivä 3
McKeown ei ollut varma johtuiko asia vieroituksesta, mutta hänen silmänsä tuntuivat erittäin hyviltä eikä lainkaan rasittuneilta. Lisäksi hänellä oli levollismpi olo. Hän oli nukkunut paremmin ja noussut varhaisemmin kuin aikoihin.
McKeown käytti koko vieroituksen aikana paljon aikaa lukemiseen ja luki alusta loppuun J.R.R. Tolkienin kirjan Silmarillion. Hän myös kävi juoksemassa joka päivä ja huomasi, ettei enää kaivannut puhelinta eikä kannettavaa tietokonetta. Miehen mukaan tunne oli uskomattoman hieno, sellainen mitä hän ei ollut kokenut pitkään aikaan.
Lopputulos
Vieroituksen aikana McKeown huomasi, että hänellä oli käytettävissään valtavasti aikaa, eikä hänen enää tarvinnut taistella kelloa vastaan. Hän pystyi kuluttamaan aikansa tehokkaammin ja tuottavammin, sekä kykeni keskittymään vain yhteen asiaan kerrallaan ilman tarvetta suorittaa samaan aikaan muitakin asioita.

McKeown oppi vieroituksen aikana kehittämään itsehillintäänsä. Hän pystyi vastustamaan digitaalisia kiusauksia ja löysi joogasta täysin uuden harrastuksen.
Vaikka teknologia liittää ihmiset yhteen digitaalisesti ja erottaa heidät fyysisesti, McKeown myöntää, että teknologiasta on myös paljon hyötyä. Tietoa on löydettävissä niin paljon, että ihmiset ymmärtävät esimerkiksi toistensa mielenterveydellisiä ongelmia huomattavasti paremmin kuin ennen ja pystyvät kokemaan myötätuntoa asioista, joita eivät aiemmin ymmärtäneet.
McKeown aikoo kokeilunsa jälkeen jatkaa teknologian käyttöä, koska sitä tarvitaan nykymaailmassa, mutta hän aikoo käyttää sitä kohtuudella, eli selkeästi vähemmän kuin ennen. Hän suosittelee jokaista digitaalista vieroitusta harkitsevaa kokeilemaan sitä ja muistuttaa, että se on mahdollista kenelle tahansa, olosuhteista riippumatta.
– Ehkä ensi kerralla kun menet ulos, jätät puhelimen kotiin ja saatat yllättää itsesi, McKeown kannustaa.
Lähde: Unilad
Animaatiokuva: Imgur