Käsittämättömiä kieltoja alkoholimainontaan!
Alkoholilaki muuttui 1.1.2015 tuoden mukanaan käsittämättömiltä tuntuvia kieltoja alkoholin mainontaan. Juristikirje luki Valviran uusimman ohjeen alkoholimainonnasta ja listasi alla olevia esimerkkejä kielletyistä asioista. Osa ohjeista on jo vanhaan lakiin perustuvaa käytäntöä ja tulkintaa.
Ei alkoholimainoksia yleisellä paikalla, ei edes sanaa ”konjakki”
Alkoholijuomaksi katsotaan lain mukaan vähintään 1,2-prosenttinen juoma. Sitä ei saa uusien säännösten mukaan mainostaa yleisellä paikalla.
Ravintola ei saa mainostaa myyvänsä esimerkiksi kahvia ja konjakkia, koska tuolloin tarkoitus on lisätä konjakin myyntiä. Sillä ei ole merkitystä, että konjakin tuotemerkkiä ei kerrota.
Alkoholiala ei saa kertoa myyntiä edistäviä tietoja
Alkoholilain vastaista toimintaa saattaa olla myös se, että alkoholiala luovuttaa kuluttajan asemassa olevalle kirjoittajalle (esim. bloggaaja) tietoja, jotka katsotaan mainonnaksi.
Joukkotiedotusvälineiden toimituksellisessa tekstissä voidaan esitellä väkeviä alkoholijuomia kuluttajille. Toiminta on kuitenkin kiellettyä, jos tarkoituksena on juomien myynninedistäminen. Myynninedistämistä voi olla teksti, jossa toistetaan valmistajan toimittamaa mainonnallista aineistoa (Valviran ohje alkoholimainonnasta s. 8−9).
Ei viinapullon etikettikuvaa muistuttavia kuvia mainonnassa
Alkoholin epäsuoraksi mainonnaksi katsotaan se, että toisen tuotteen mainonnasta välittyy mielikuva väkevästä alkoholijuomasta esimerkiksi kuvien tai värien vuoksi. Väkevän alkoholin epäsuoraksi mainonnaksi on katsottu muun muassa ravintolan lehti-ilmoitus, jossa oli väkevän alkoholin etiketissä olevaa kuvaa muistuttava kuva peltoaukeasta (ei alla oleva kuva).
Ei väkeviä maistiaisia
Kiellettyä myynninedistämistoimintaa on se, että väkevää alkoholia edustava yritys antaa yritykseen tutustumisen yhteydessä, esimerkiksi tehdaskierroksella, maistiaisia väkevästä alkoholista.
Alkoholipitoisuus ei saa vaikuttaa myönteiseltä asialta
Woima-tuotenimeä ei hyväksytty alkoholijuomalle, koska Tuotevalvontakeskuksen (Valviran edeltäjä) mukaan se olisi tarkoittanut alkoholijuoman alkoholipitoisuuden korostamista myönteisenä ominaisuutena.
Valviran ohjeen mukaan fyysisestä tai henkisestä suorituskyvystään tunnetun henkilön esiintyminen alkoholimainoksessa voi luoda kuvan alkoholin suorituskykyä lisäävästä ominaisuudesta. Tällainen mainonta on kielletty.
– Mainostaja ei saa kannustaa kuluttajia jakamaan alkoholimainokseksi katsottavaa sisältöä (Valviran ohje alkoholimainonnasta, s. 33-34).
Ei sosiaalista mediaa, ei kuluttajien mielipiteitä
Some-painikkeet ovat kiellettyjä alkoholijuoman valmistajan sivuilla kun kyse on alkoholimainonnasta.
Kuluttajan tuottama sisältö on poistettava alkoholijuoman sivuilta – paitsi silloin kun kuluttajan pääasiallinen viesti ei liity alkoholijuomiin.
Ei oheistuotemainoksia
Väkeviä alkoholijuomia ei saa mainostaa ravintoloissa mukaan otettaviksi tarkoitetuissa tuotteissa, esimerkiksi tulitikut.
Ravintolan on huolehdittava, että työvaatteet, joissa on väkevän alkoholijuoman tunnukset, eivät kulkeudu anniskelupaikan ulkopuolelle (Valviran ohje alkoholimainonnasta s. 35).
Kielletty ilmaus: ”Tutustu uuteen drinkkilistaamme”
Ravintola ei saa mainostaa ravintolan ulkopuolella väkevistä alkoholeista valmistettuja drinkkejä tai cocktaileja, koska niiden katsotaan edistävän väkevien alkoholien myyntiä. Valviran ohjeissa esimerkkinä kielletystä ilmauksesta on ”tutustu uuteen drinkkilistaamme”, jos drinkkilistalla on väkevistä alkoholeista tehtyjä drinkkejä. Drinkkilista-sanaa ei voi myöskään kiertää, esimerkiksi ilmauksella tutustu uuteen piip-listaamme.
Ei väkeviä ilmaiseksi
Ravintola saa tarjota kanta-asiakastilaisuudessaan (max 1−2 kertaa vuodessa) kanta-asiakkailleen kohtuullisen määrän juomia. Kohtuulliseksi määräksi katsotaan Valviran ohjeissa kolme ravintola-annosta. Väkevän alkoholijuoman tarjoamista vastikkeetta kuluttajan asemassa oleville kanta-asiakkaille on Valviran ohjeiden mukaan pidettävä laissa kiellettynä (Valviran ohje alkoholimainonnasta s. 38).
Ravintola ei saa ilmoittaa mainoksissa tai ravintolan ikkunassa alle kaksi kuukautta voimassa olevasta hintatarjouksesta. Tarjouksen tulee olla yhtäjaksoinen eli koskea kaikkia kellonaikoja. Happy hour ja onnen tunnit -ilmaisut ilman hintamerkintöjä ovat mainonnassa sinällään kiellettyjä.
Ei yhteispakkauksia
Esimerkiksi kuohuviinipullon ja t-paidan yhteispakkauksen myyminen kielletty, koska t-paita ei ole olennaisesti tarpeellinen juoman nauttimisessa.
Voita 200€ Black Friday -shoppailurahaa!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 200€ shoppailurahaa!
- Arvonta suoritetaan tiistaina 26.11.2024.
- Paljastava kuva – antoiko Kerttu Rissanen vihjeen rakkauselämästään?
- Mikko Koivu – yö pornotähden kanssa!
- Seiska: Maisa Torpan ja poliisikullan lähiörakkaus roihuaa – paparazzin kuva!
- Iida Vainion muodonmuutos paljastui
- Hupsista! Erna Husko unohti pöksyt kotiin
- Ensi kesän vihkisormukset – Kultasepät Andreasenin ajattomat suosikit
- Kun aika on arvokasta – miksi käytetty arvokello kiehtoo yhä useampia?
- Mikko Koivu tunkeutui Helenan kotiin – riistakamera paljasti
- Epätoivoinen Meghan Markle turvautuu hillokikkailuun – ”Hän on todella yksinäinen”
- Erika Vikman pöyristyttää verkkopaidassa – katso seksiä tihkuvat kuvat!