Kirjailija Matti Yrjänä Joensuun romaaniin perustuva Harjunpää ja pahan pappi sai ensi-iltansa elokuvana 29. lokakuuta. Olli Saarelan ohjaamassa leffassa pääosaa, eli rikosylikonstaapeli Timo Harjunpäätä näyttelee kotimaisten filmatisointien kestosuosikki Peter Franzén.  Tapasin Franzénin lappeenrantalaisessa elokuvateatteri Nuijamiehessä, jossa hän vieraili promotoimassa elokuvaa.

Synkkä rooli, raskas duuni

Harjunpää ja pahan pappi on synkkä elokuva, paitsi visuaaliseesti, myös aiheensa puolesta. Harjunpään nuori tytär joutuu silmittömän väkivallan uhriksi. Lapsen menetys ajaa Helsingin rikospoliisissa työskentelevän ylikomisarion ja hänen perheensä romahduksen partaalle, eikä edes ajan kuluminen helpota heidän ahdinkoaan. Vaikka järkyttävästä tapahtumasta onkin kulunut aikaa, ajautuu Harjunpää sarjamurhatutkimuksen yhteydessä kostonhimon valtaan ja avioeron partaalle.

Franzénin mielestä hän olisi väärässä ammatissa, mikäli rooli synkkyydessä rypevänä Harjunpäänä ei olisi tuntunut jossain määrin raskaalta.
– Totta kai sitä pyrkii menemään syvälle roolin nahkoihin ja sielunmaisemaan. Tässä elokuvassa tapahtumat, ja varsinkin lapsen väkivaltainen kuolema ovat sellaisia asioita, jotka eivät voi olla vaikuttamatta omaankin psyykkeeseen, kertoo itsekin 3-vuotiaan pojan isä.  
 – Kun kuitenkin tehdään viidettä, yrittää sitä pitää itsensä selväpäisenä. Vaikka itse leffassa ei olekaan huumoria viljeltiin sitä  kuvauksissa jotta tunnelma ei kävisi liian ahdistavaksi, hän lisää.
– Elokuva on todellakin paikoitellen melko hurja ja rankka, mutta toisaalta se myös näyttää että väkivalta sattuu ja on vakava asia. Ohjaaja käytti muistaakseni sellaista termiä kuin kohotettu realismi. Tarkoitus oli nostaa tapahtumia sen verran arjen yläpuolelle, etteivät ne tulisi niin pahasti katsojan päälle että hän joutuisi lähtemään kesken elokuvan pois salista, analysoi Franzén

Verrokit Hollywoodista

Harjunpää ja pahan pappi -elokuvalle ei löydy aivan helposti verrokkia aikaisemmista kotimaisista filmatisoinneista. Sitä katsoessa mieleen nousee esimerkiksi Hollywood-trilleri  Seitsemän, joka on ilmapiiriltään ja sävyiltään varsin lähellä Saarelan ja hänen työryhmänsä luomusta.  
– Ei tällaista elokuvaa ole aiemmin Suomessa tehty. Tuottajan sanojen mukaan lähtökohtana olikin ensimmäinen kotimainen trilleri. Leffaan on leikkauksella luotu kiihkeä rytmi. Katsojalle ei paljon anneta armoa ja hereillä täytyy olla jos aikoo pysyä juonessa mukana, Franzén kuvailee

Harjunpään vaimoa näyttelee Franzénin puoliso Irina Björklund. Aviopari näyttelemässä avioparia kuulostaa lähtökohtaisesti hankalalta ehkä jopa hieman huvittavalta, mutta näyttelijät eivät itse koe sitä kovinkaan kummallisena tai vaikeana tilanteena.
 – Näyttelijällä on ikään kuin monta todellisuutta päällekkäin. Aamulla saatamme syödä puurot ja keskustella perheen asioista, se on se todellinen maailma. Sitten lähdetään töihin ja aletaan valmistautumaan rooleihimme, joka on aivan toinen todellisuus.  Varsinaisessa kuvaustilanteessa se näyttelijöiden välinen todellisuus taas on juuri siinä hetkessä, Franzén kuvailee.
– Totta kai näen siinä vastapäätä vaimoni, mutta kuitenkin se on ihan eri ihminen joka puhuu aivan eri asioista, eri tunteella ja eri maailmassa. Loppujen lopuksi se on aivan sama kuka siinä on, kunhan se vain on hyvä näyttelijä, Franzén naurahtaa.

Peter Franzén
Syntynyt 14.8.1971 Kemin maalaiskunnassa
Asunut vuodesta 1999 lähtien Los Angelesissa
Naimisissa näyttelijä Irina Björklundin kanssa
Kolmevuotiaan Diego Aaron Vilhelm Franzénin isä
Julkaisi esikoiskirjansa Tumman veden päällä 2010
Näytellyt yli neljässäkymmenessä elokuvassa. Mm: Kuningasjätkä (1998), Rukajärven tie (1999), Nimet marmoritaulussa (2002), koirankynnen leikkaaja (2004), Matti (2006), Lieksa! (2007), Cleaner (2008), Rööperi (2009), Prinsessa (2010), Harjunpää ja pahan pappi (2010)

Teksti: Teemu Siltanen