Kokko, grilli ja sauna! Niillä lämpenee suomalainen juhannustunnelma. Jotta tunnelma ei kohoaisi tulikuumaksi, juhannusjuhlapäällikön on aiheellista pitää riittävästi komentoa myös paloturvallisuusasioissa. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö kehottaa olemaan tarkkana avotulen, tupakkavälineiden ja nestekaasun kanssa kesälläkin.
Grillattu possunkylki saattaa tuoda hyvää makua juhannuksen viettoon, mutta grillattu mökki latistaa helposti fiiliksen. Fiksut juhannuksenviettäjät tuumivat, kuka vastaa mistäkin hommasta. Grillimestarin silmät eivät jouda tarkkailemaan kokkoa. Saunanlämmittäjän on syytä olla tarkkana omassa puuhassaan.
Grillimestarin on syytä muistaa, että nestekaasu syttyy pienimmästäkin kipinästä. Jos letkujen ja liitosten tiiviyden tsekkaus on keväällä unohtunut, asia kannattaa hoitaa heti. Letkut ja liitokset sivellään saippuavedellä. Jos näkyy kuplintaa, liitokset tai letku vuotavat.
Kaasun haju on aina vakava vaaran merkki. Avotulet ja tupakat sammutetaan välittömästi. Pulloventtiili suljetaan. Sähkölaitteita ei saa kytkeä päälle. Ikkunat ja ovet avataan. Jos vuotoa ei saada loppumaan, pullo siirretään ulos ja kutsutaan huoltomies. Nestekaasun käyttäminenhän vaatii muutenkin tieto-taitoa. Säiliö säilytetään pystyasennossa, tuulettuvassa paikassa. Lämpötila ei saa nousta yli 40 °C.
Hiiligrillin hehkuva hiillos ja puuskainen juhannustuuli ovat vaarallinen yhdistelmä. Siksi fiksu retrogrillaaja sijoittaa pallogrillinsä tuulensuojaan. Hän käyttää myös puoli minuuttia juhannuksestaan sytytysnesteen ja -geelin pakkauksen käyttöohjeen lukemiseen. Leimahdusvaaran välttämiseksi sytytysneste saa ensin imeytyä hiiliin. Tuli sytytetään sitten tuulen yläpuolelta. Mikäli grilliä ei voi grillauksen loputtua sulkea kannella, tuhkan päälle kaadetaan ämpärillinen vettä tai tuhka lapioidaan kannelliseen metalliastiaan. Tuhkan jäähtyminen voi viedä toista vuorokautta. Edellisillan tuhkaa ei siis voi muitta mutkitta kaataa luontoon tai syttyvään paikkaan.
Kokonpolttajan check-lista
Huolimattomuus kokonpoltossa uhkaa niin sytyttäjää, katsojia kuin ympäristöäkin. Ennen kuin juhannuksenviettäjä raapaisee tulitikun, on suositeltavaa käydä läpi seuraava muistilista. Kokon sytyttäjä kun on vastuussa mahdollisista vahingoista.

  • Metsäpalovaroitus ei ole voimassa.
  • Juhannuskokon sytyttämiseen on maanomistajan lupa.
  • On tarkistettu, tarvitaanko kokon sytyttämiseen kunnan lupa.
  • Kokko on rakennettu palamattomalle alustalle. Esim. vedessä kelluva lautta on turvallinen paikka.
  • Syttyvä kasvillisuus on poistettu riittävän laajalta alueelta kokon ympäriltä.
  • Kokon sijainnista ei aiheudu tulen leviämisvaaraa maastoon tai rakennuksiin.
  • Tuulen suunta ja voimakkuus on huomioitu.
  • Sammutusvälineitä ja vettä on riittävästi tulen sammuttamista varten.
  • Tulen ja ympäristön tarkkailemisesta on sovittu kokon palamisajaksi ja sen jälkeenkin.
  • Palojätteet on sammutettu runsaalla vedellä.

Metropoli.net ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö toivottavat kaikille hauskaa ja turvallista juhannusta!