Suomalaisesta parvekkeesta on moneksi. Parhaimmillaan se on leppoisa lisähuone, joka tuo asumiseen lisätilaa ja -mukavuutta. Alla 7 ideaa, joilla saat kaiken irtsi parvekkeestasi.
Moderniin suomalaiseen kerrostaloasuntoon kuuluu parveke, niin myös YIT:llä. Täysin parvekkeettomia eivät ole edes opiskelija-asunnot, kertoo Asuminen Suomi -toimialan tuotepäällikkö Teemu Kapulainen. YIT:n taloissa parvekevalikko vaihtelee kohteittain: on ranskalaisia parvekkeita, muutaman neliön ulokeparvekkeita ja suuria lasitettuja terasseja.
– Premium-kohteissa parvekkeet ovat olohuoneen jatkeita, joissa voi olla tilaa jopa 15 neliötä, Kapulainen kertoo.
Valtaosa parvekkeista Suomessa on lasitettuja. Modernissa arkkitehtuurissa parvekkeet lasitetaan usein kauttaaltaan kirkkaalla lasilla, joka avaa esteettömän näkymän parvekkeelta ympäristöön. Täysin lasitetut parvekkeet ovat ulkonäöltään kevyitä ja maksimoivat luonnon valon määrän asuntoon. Lasitetun parvekkeen avoin näkymä lisää myös yhteisöllistä henkeä pihapiirin ja asukkaiden välillä.
Parvekkeella on neljä vuodenaikaa
Myös parvekkeiden käyttötavat vaihtelevat. Parveke.fi-sivustoa ylläpitävä Johanna Pelto jakaa suomalaiset kahteen ryhmään sen mukaan, millainen suhde heillä on parvekkeeseensa. Toiset hyödyntävät joka ikisen neliösentin ja sisustavat parvekkeen lattiasta kattoon hyöty- ja koristekasveilla, toiset käyttävät parveketta lähinnä varastotilana.

– Loppukesästä innokkaan parvekeviljelijän parveke muistuttaa pikemminkin viidakkoa, Pelto toteaa.
Parveke mielletään helposti pelkäksi kesähuoneeksi. Pelto on eri mieltä. Hänen mukaansa parvekkeella on neljä vuodenaikaa. Keväällä parveketta värittävät hyvin viileää kestävät tetenarsissit ja muut kevätkukat, kesällä nautitaan auringosta ja huolehditaan kasveista, syksyllä vaihdetaan tilalle syysistutukset.
– Eikä parveketta unohdeta talveksikaan. Jouluksi sinne kannetaan isoja sypressejä sekä jouluvaloja ja -koristeita. Lopputalven ajan ilmettä tuovat isot lyhdyt, oksat ja muut koristeet, jotka näkyvät sekä sisälle että ulos, Pelto kuvailee.
Parvekkeella kasvukausi on pitkä
Parveke sisustetaan kuten kodin muutkin tilat. Pelto kehottaa miettimään, miten parveketta aiotaan käyttää.
– Haluatko vihreän paratiisin aurinkotuoleineen, seurustelupaikan, ruokailutilan, lasten tai lemmikkien leikkipaikan vai kenties hyötypuutarhan?”
Lasitettu parveke toimii mainiosti kasvihuoneena, jolla kasvukausi jatkuu pitkään, maaliskuusta loka-marraskuulle asti. Viime vuosina suosioon noussut kaupunkiviljely näkyy myös parvekkeilla. Seinät peitetään istutustelineillä, lattia viljelyastioilla.
– Tässä pitää muistaa huomioida parvekkeen kantavuus, joka on yleensä noin 400–500 kg/m2. Suuret istutusastiat, kalusteet ja märkä multa painavat yllättävän paljon, Pelto sanoo.
Toinen turvallisuusasia, joka usein unohtuu, on se, että parveke on asunnon hätäpoistumistie.
– Sitä ei saa tukkia kokonaan, ja esimerkiksi verkotusten on oltava helppoja irrottaa, Pelto muistuttaa.
Tekstiilit tuovat kodikkuutta
Parhaimmillaan parveke on levollinen lisähuone, joka tuo asumiseen mukavuutta.
– Olisi hulluutta jättää parveke ja sen tarjoamat lisäneliöt hyödyntämättä, Pelto sanoo.
Parvekkeella saa toteuttaa villeimmätkin unelmat, sillä pienen tilan sisustus on helposti muunneltavissa. Pelto neuvoo silti sisustamaan parvekkeen yhtenäiseksi muun kodin kanssa.
– Kun käytetään samoja värejä ja materiaaleja kuin sisälläkin, parveke on saumaton osa kodin kokonaisuutta. Moderni olohuone ja boheemi parveke voivat muodostaa liian suuren kontrastin.
Sisustustrendeistä parvekkeilla näkyvät itse tekemisen suosio sekä pyrkimys ekologisuuteen, luonnonmateriaaleihin ja kierrätykseen. Esimerkiksi vaihtolavoista rakennetaan edelleen kokonaisia oleskeluryhmiä.

Oleellinen osa kodikasta parveketta on lattia. YIT:n taloissa paljaan betonipinnan voi halutessaan kattaa esimerkiksi puuritilällä tai matolla jo rakennuksen viimeistelyvaiheessa, kertoo Kapulainen. Myös erilaisia laudoituksia näkee paljon, eikä mikään estä peittämästä parvekkeen lattiaa perinteisellä räsymatolla, jos kastumisen vaaraa ei ole.
Etenkin oleskelutiloina käytettävillä parvekkeilla näkee paljon myös verhoja säänkestävistä kaihtimista tavallisilla kiskoilla kulkeviin perusverhoihin.
– Bambukaihtimia sen sijaan näkee enää harvoin, Pelto kertoo.
Seitsemän parasta parvekeideaa
1. Järjestä lapsille pieni hiekkalaatikko leluineen.
2. Ota seinät ja katto hyötykäyttöön hyllyjen, ritilöiden ja amppeleiden avulla.
3. Tuo parvekkeelle kesäksi kalusteita, kasveja ja tekstiilejä sisätiloista.
4. Ota onnistuneista istutuksista ja kokonaisuuksista kuvia ja kirjoita asioita muistiin tulevaa kesää varten.
5. Sisusta ja koristele parveke vuodenaikojen mukaan.
6. Ota huomioon naapurit ja taloyhtiön säännöt.
7. Rentoudu ja nauti parvekkeestasi.
Kuvat: YIT