Sini Ariell avautuu kiusaamisesta – harkitsin 12-vuotiaana itsemurhaa
Australiassa miehensä Stuart Bondsin kanssa ensimmäistä lastaan odottava pin-up-malli ja realitytähti Sini Ariell-Bonds avautuu blogikirjoituksessa kiusaamisesta, joka hänen mukaansa on Suomessa niin yleistä, että siitä on tullut varsinainen kansantauti. Ariell haluaa nyt herättää laajempaa keskustelua kiusaamisesta.
– Se on vaan kumma kansantauti tämä ”kiusaajasyndrooma”, joka on monella havaittavissa vielä aikuisiälläkin. Diagnosoin omissa ajatuksissani taudin/sairauden ”kiusaajasyndroomaksi”. Sairaus mikä on rikkinäisen mielen, kateuden, huonon itsetunnon ja itseinhon synnyttämä mielentila, jossa nautitaan toisen epäonnesta, pyritään luomaan itselle parempi ja vaikutusvaltaisempi olo musertamalla kiusattava henkisesti loppuun. Sairaus mikä vääristää totuuden ja saa kiusaajan kertomaan valheita toisensa jälkeen omien etujensa mukaisesti. Sairaus, joka saa valheet oman pään sisällä muuttumaan totuudeksi. Sairaus, joka saa tämänkin tekstin muuttumaan vittuiluksi ja saivarteluksi, jotta voi pitää sairaassa mielessään totuutena itse luomiaan totuuksia.
Sinin mukaan kiusaaminen on sairaus, josta ei parane, ellei itse huomaa sairastuneensa siihen. Hän korostaa, että ”kiusaajasyndrooma” on hyvin helppo siirtää omalla käytöksellä myös lapsilleen.
Sini uskoo, että kiusaajat jakautuvat kahteen eri ryhmään, ulkopuolisiin kiusaajiin sekä ystäväpiirin sisällä oleviin kiusaajiin.
– Ulkopuolisilla kiusaajilla on jonkinlainen linkki kohteeseen, jotakin, mitä he kadehtivat, jotakin, mitä he itse tavoittelevat. Kyseessä voi olla myös muunlaisen pommittamisen tarve, koska he haluavat vain nostaa omaa itsetuntoaan. Useimmiten nämä ovat vahvasti esillä nettimaailmassa, kommentoijina palstoilla ja sosiaalisessa mediassa kohdettaan ylpeänä suorastaan haukkuen.
– Ystäväpiirin sisällä olevat kiusaajat valitsevat kohteensa, saavuttavat luottamuksen, tulevat erittäin lähelle sydämen tasolla, kunnes iskevät hampaansa mitä syvimmin valittuun kohteeseen. Syvä luottamus synnytetään ennen täydellistä murskausta. Tilanne, joka lähtee usein niin kutsutusta ystävyydestä, muuttuu pikkuhiljaa katalaksi kaveruudeksi.
Sini kertoo, miten dramaattisesti kiusaaminen vaikutti häneen jo ala-asteella.
– Ala-asteella olleet seitsemän tyttöä kääntyivät kiusaajikseni. Yksi heistä oli ns. johtaja, joka sai muut puolelleen. Kiusaamiseni oli henkistä väkivaltaa ja lopulta kivittämistä koulun pihalla. Jouduin vaihtamaan koulua heidän vuokseen. Pitkä piina johti minut 12-vuotiaana harkitsemaan itsemurhaa. Kävin istumassa junaraiteilla kylämme asemalla, väritellen mustaksi päiväkirjani sivuja.
Myös pojat nöyryyttivät Siniä yläasteella.
– Yläasteen luokkani pojat kopeloivat minua vasten tahtoani vaatteideni alta lukitun hitsaushuoneen oven takana. Olin valinnut puukäsityöt, sillä pelkäsin tyttöjen rättikässäryhmää. Valitsin mieluummin puukäsityöt, koska tulin paljon paremmin poikien kanssa toimeen juuri kärsityn tyttöjen koulukiusaamisen vuoksi ala-asteella. No, minut häväistiin sinä päivänä siellä metallin hajuisessa hitsaushuoneessa, enkä koskaan häpeissäni maininnut asiasta kenellekään. Nyt annoin asian julkisuuteen ELLE-lehden haastattelussa. Mahtaa poikia nyt nolottaa teini-iän tempauksensa ja minun kiusaaminen, jota he harrastivat koko ylä-asteen ajan.
Sinin mukaan ymmärrys, onnellisuus ja anteeksi antaminen ovat avainasemassa kiusaamisen selättämisessä.
– Kiusaajasyndroomasta kärsivän ihmisen mieli on rikki, joten on turhaa siis edes kysyä mielenterveysongelmista kärsivän ihmisen toiminnan syitä. Ainoa, mitä uhri voi tehdä, on ymmärtää tulleensa sairaan ihmisen pettämäksi ja tunnistaa tämä asia, jonka jälkeen antaa anteeksi, jatkaa reippaasti omaa elämäänsä ja kohentaa oman olotilan takaisin normaaliksi.
– Onnellisuuden tavoittaneet ihmiset harvemmin sairastuvat tähän syndroomaan. Näkisin, että kiusaajasyndrooma on kuin mikä tahansa muukin psyykkinen sairaus. Sitä täytyy oppia ymmärtämään, sillä eihän mielenvikaisia ihmisiä kuulu arvostella tai mollata, eiväthän he voi käytökselleen mitään, ennen kuin saavat apua. Tämän ajatuskaavan avulla olen vihdoin itse alkanut voimaantua ja voimaan huomattavasti paremmin. Olen alkanut ymmärtämään, että kyseessä on sairas mieli, eikä niinkään pahansuopa ihminen. Uskon jokaisesta ihmisestä hyvää ja näin ollen tämän ajatuskaavan avulla voin edelleen pitää uskostani kiinni. Haluan uskoa, että ihmiset ovat pohjimmiltaan hyviä.
Sini toivoo kirjoituksensa antavan kiusaamisen uhreille voimaa arjen haasteisiin.
– Vinkki: älä turhaan taistele vastaan, jätä kiusaajat omaan arvoonsa ja keskity saamaan oma onnellisuutesi takaisin! Sinulla on oikeus siihen.
Koko kirjoitus Sini Ariellin blogissa.
Voita 200€ Black Friday -shoppailurahaa!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 200€ shoppailurahaa!
- Arvonta suoritetaan tiistaina 26.11.2024.
- Paljastava kuva – antoiko Kerttu Rissanen vihjeen rakkauselämästään?
- Mikko Koivu – yö pornotähden kanssa!
- Seiska: Maisa Torpan ja poliisikullan lähiörakkaus roihuaa – paparazzin kuva!
- Iida Vainion muodonmuutos paljastui
- Hupsista! Erna Husko unohti pöksyt kotiin
- Ensi kesän vihkisormukset – Kultasepät Andreasenin ajattomat suosikit
- Kun aika on arvokasta – miksi käytetty arvokello kiehtoo yhä useampia?
- Mikko Koivu tunkeutui Helenan kotiin – riistakamera paljasti
- Epätoivoinen Meghan Markle turvautuu hillokikkailuun – ”Hän on todella yksinäinen”
- Erika Vikman pöyristyttää verkkopaidassa – katso seksiä tihkuvat kuvat!