Brittihovin mahdollinen murhamysteeri on puhuttanut 1400-luvulta lähtien. Kuningas Edvard IV kuoli vuonna 1483. Hänen perijöitään olivat kaksi poikaa, Edvard ja Richard, jotka olivat isänsä kuollessa vasta 12- ja 9-vuotiaita.

Vaikka kuninkaan vanhin poika oli kruununperijä, kuningas oli määrännyt testamentissaan nuorimman veljensä, Glouchesterin herttua Rikhardin huolehtimaan kruunusta, kunnes oikea kruununperijä varttuisi tarpeeksi.

Pian kuninkaan kuoleman jälkeen pikkuprinssit mitä ilmeisimmin vangittiin Lontoon Toweriin. Heidän Richard-setänsä otti kruunun itselleen ja hänestä tuli kuningas Richard III. Prinssipojat katosivat mystisesti eikä heitä nähty enää kesän 1483 jälkeen.

Kautta historian on arvuuteltu, murhasiko Richard III pienet veljenpoikansa päästäkseen valtaan.

Tapaus tunnetaan Towerin prinssit -nimellä.

Lontoon Towerista, eli keskiaikaisesta hovin linnasta, löytyi 1600-luvulla kahden lapsen maalliset jäänteet. Myös Windsorin linnan tiluksilta löytyi kahden lapsen jäänteet 1700-luvulla. Jäänteet on sittemmin säilötty. Lasten henkilöllisyydet ovat jääneet mysteereiksi.

Britanniassa on arvuuteltu, kuuluvatko jommat kummat jäänteet Towerin prinsseille.

Westminster Abbey -kirkoon on säilötty 1600-luvulla kahden lapsen Towerista löytyneet maalliset jäänteet ja muistolaattaan on kirjattu, että he olisivat ehkä Edvard ja Richard.

Tutkijat ovat halunneet tehdä lasten maallisisille jäänteille nykytekniikalla DNA-testejä, mutta kuningasperheen mainetta suojellut kuningatar Elisabet torppasi testaukset. Vain kuningattarella oli valta päättää testauksesta.

Nykyisen hallitsijan, kuningas Charlesin on kerrottu olevan myötämielisempi DNA-testien tekemiselle. Charles pitää arkeologiasta ja hän opiskelikin sitä nuorena Cambridgen yliopistossa.

Daily Mail uutisoi, että historioitsija, lady Antonia Fraser, 91, on soittanut kuningas Charlesille ja pyytänyt tätä sallimaan DNA-testien tekemisen.

Antonia painottaa haastattelussa sitä, ettei kirkon tulisi pelätä, että tästä tutkimuksesta käynnistyisi joku isompi hautojen avaamisprosessi.

– En usko, että on olemassa muita tällaisia tapauksia, joissa olisi samanlaiset olosuhteet. Toivon, että kuningas Charles näyttää vihreää valoa, historioitsija summaa.

Lähde: Seiska