Tulevana perjantaina 31. maaliskuuta palkitaan jälleen liuta radioalan ammattilaisia vuosittain järjestettävässä RadioGaala-tapahtumassa.

Tänä vuonna RadioGaalan ehdokaslistat ovat herättäneet runsaasti keskustelua etukäteen. Kohu sai alkunsa, kun radiojuontaja Jenni Alexandrova julkaisi Instagram-tililleen postauksen, jossa hän ihmettelee avoimesti naisten puuttumista listoilta.

– Tällä viikolla juhlitaan radion tekijöitä vuosittaisessa Radio Gaalassa. Koko Suomen kaupallisen radion ammattikunta kokoontuu juhlimaan ja palkitsemaan parhaita. Mikä siis mättää? Alexandrova aloittaa kirjoituksensa.

– Radiojuontajien voittajaehdokaslista on kovin yksipuolinen. Koko Suomesta ei ole kuin yksi naisehdokas, hän jatkaa.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Kyseinen nainen on radiojuontaja Minna Kuukka, jonka suomalaiset radionkuuntelijat ovat valinneet yleisöäänestyksessä Vuoden radiojuontaja -kategorian ehdokkaaksi. Muut kyseisen kategorian ehdokkaat ovat Esko Eerikäinen, Jaajo Linnonmaa, Oku Luukkainen, Harri Moisio, Juuso Mäkilähde, Tuukka Ritokoski ja Niko Saarinen.

– Kansa päättää. Paras juontaja valitaan siis yleisöäänestyksellä sekä valtakunnallisesti että paikallisesti. Pulinat pois! Pakko kuitenkin ihmetellä mistä johtuu, että lista on näin yksipuolinen? Alexandrova hämmästelee julkaisussaan.

– Nostan asian esille, koska tämä puhuttaa alan sisällä. Julkisesti tästä on vaikea keskustella, koska kukapa haluaa olla ”se vaikea valittaja”, hän summaa.

Alexandrovan päivityksen alle on ilmestynyt runsas määrä kommentteja, joissa otetaan kantaa aiheeseen.

– Tosi tärkeä nosto Jenni! juontaja Tuija Pehkonen kannustaa.

– Olen tehnyt ohjelmaa mm. Hanna Kinnusen, Suvi Hartlinin, Elina Otsalan ja Anna Perhon kanssa, joista jokaisen kanssa olemme ihmetelleet, miksi radio-ohjelman nais/mies-parivaljakon nainen saa jatkuvasti kuraa toisilta naisilta. Jostain syystä naisia tuntuu ärsyttävän toiset naiset. Ja miehet taas fanittavat toisia miehiä, koska ”se on niin äijä”. Tää vois selittää vääristymää juontajien shortlistoilla, mediapersoona Kimmo Vehviläinen pohtii.

– Ja kun gaalan raati perustaa shortlist-valinnat ”aikaansaannoksiin ja tuloksiin”, ei naisilla ole edes mahkuja palkintokisaan, koska isoilla kanavilla naisvetoiset ohjelmat ovat poikkeus. Miksi näin on? Mitä se kaupallisesta radiosta kertoo? muotoilee radiojuontaja ja näyttelijä Hanna Kinnunen.

– Miehiä on vaan niin paljon miellyttävämpää kuunnella. Ja kyllä se millä radiokanavalla työskentelee mihinkin aikaan tekee paljon juonsi sitä nainen tai mies. Itse kuuntelen vain aamuisin radiota, ennen Aamulypsyä mutta nyt vuoden vaihteen jälkeen Novaa, ja Minna on huippu, perustelee eräs kuuntelija.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Hanna Kinnunen on kommentoinut aihetta myös omalla Instagram-tilillään.

– Jokainen tyyppi, joka on siellä shortlistalla, on ansainnut paikkansa. Siitä ei tarvitse keskustella sekuntiakaan. Mutta ne on hirveän hyviä huomioita, mitä Jenni teki siitä, että miten voi tosissaan olla totta, että esimerkiksi vuoden sisällöntekijälistalla on vain yksi nainen, ja sattumoisin hän tekee podcastia – tosi hyvää podcastia. Mutta siellä ei ole yhtäkään radiontekijää, Kinnunen toteaa Instagramin Stories-osioon lisäämällään videolla.

– Keskustelu on tervetullutta. Jospa olisi aika tarkastella radioalan rakenteita laajemminkin ja päivittää ne kaikin tavoin 2020-luvulle, hän sanoittaa toisessa Stories-postauksessaan.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Vuoden radiojuontaja -kategorian ehdokkaista Esko Eerikäinen on ottanut osaa keskusteluun omalla Instagram-tilillään. Eerikäisen mukaan Alexandrovan nosto on tärkeä. Samalla hän muistuttaa seuraajiaan siitä, että Vuoden radiojuontaja -kategorian ehdokkaat on koostettu yleisöäänten perusteella.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Lue myös:

Näin Hanna Kinnunen selviytyi perhettään kohdanneesta tragediasta – ”Se oli meille kaikille todella suuri järkytys”

Jaajo Linnonmaa teki merkittävän elämänmuutoksen – paljastaa nyt, miksi lopetti juhlimisen: ”Tietyt ihmiset jäivät pois”