Ville Haapasalo, Kauko Röyhkä ja valokuvaaja Juha Metso julkaisivat kirjan Ville Haapasalon matkasta Moskovaan, jonne hän ei kuitenkaan ikinä päätynyt. Vuonna 1992 Venäjällä rahattomana, mukiloituna ja passittomana seikkailut Haapasalo päätyi lopulta orjatyöhön Mustan meren rannikolle.
Junamatka Moskovaan on romaani, jossa faktan sekaan on sekoitettu hieman fiktiota.
– Olen kertonut tätä tarinaa jo 20 vuotta, mutta nyt koko prosessin pyöritteli mielessä ihan uudella tavalla. Traumoja matkasta ei ole jäänyt, mutta teki hyvää käydä koko homma näin perusteellisesti läpi, Haapasalo kertoo kirjan teosta.
– Olin vuonna 1992 maassa, josta en tiennyt mitään ja jossa en ymmärtänyt kieltä. Kaikkialla oli hirvee kaaos, ruoka oli kortilla ja aseita sai ostaa kuka vain. Silloin Neuvostoliitto oli juuri hajonnut ja maassa ei ollut mitään rajoja. En pystynyt ennakoimaan mitään, mitä minulle tulee tapahtumaan, muistelee Ville elämäänsä Venäjällä.
Kirja paljastaa paljon Villen sielunelämästä ja ajatuksista, joita nuoren miehen päässä liikkui jatkuvan selviytymistaistelun takia. Pelottaako se, kuinka lähelle ihmiset pääsevät sinua?
– On aina outoa päästää ihmiset tutkimaan sitä, miltä musta tuntui silloin. Tiedän myös sen, että teot päätyvät helposti lööppeihin, niin kyllä siinä hieman varpaillaan oli. Kuitenkin tämä tarina ansaitsi tulla kerrotuksi, Ville kertoo.
https://www.facebook.com/160605993987116/photos/a.161338023913913.45942.160605993987116/1665461083501592/?type=3&theater
Kirjailija ja muusikko Kauko Röyhkä on kirjoittanut Ville Haapasalon matkoista Venäjälle jo useamman kirjan. Haapasalo nauttii Venäjällä supersuosiota ja muun muassa Forbes-lehti rankkasi Haapasalon kolmanneksi arvokkaimmaksi kasvoksi Venäjällä. Kuinka Röyhkän ja Haapasalon tiet kohtasivat aikoinaan?
– Tutustuin Villeen yhdessä ruokaohjelmassa, joka kuvattiin Moskovassa. Ajattelin matkaa aluksi vain ilmaisena Moskovan matkana, mutta meistä tulikin Villen kanssa ystäviä. Yhteistyötä ei silloin vielä ajateltu, Röyhkä kertoo miesten ensitapaamisesta.
– Lopulta Docendo (kustantaja) kysyi, että voinko kirjoittaa Villen kanssa kirjan, koska tunnen miehen hyvin. Sanoin, että voin, jos he itse soittavat Villelle, koska itse en raaskinut. Tiesin, että Ville on kiireinen mies. Lopulta Docendo sai Villen kiinni ja aloitimme yhteistyön, Röyhkä muistelee.
Kuinka Junamatka Moskovaan -kirjan tekoprosessi erosi edellisistä?
– Edelliset kirjat perustuivat pelkästään Villen haastatteluihin ja tarinoihin. Tässä uudessä kirjassa kirjoitin tapahtumat kohtauksiksi ja lisäsin tiettyjä mielikuvitushenkilöitä, kuten erään naisen, tarinaa kuljettamaan. Kirjan seikkailut ovat faktaa, mutta seassa on hieman fiktiota, Röyhkä kertoo kirjasta.
Kuten sanoit, olette tunteneet Villen kanssa jo pitkään. Vieläkö miehen hurjat tarinat yllättävät?
– Kun kuulin yksityiskohtaisesti tästä reissusta, niin onhan se aivan älyttömän uskomaton tarina. Sitä miettii, että kuinka itse olisi pystynyt tuolla selviämään. Tarina on järjetön näyte Villen elinvoimasta, Röyhkä ylistää Haapasaloa.
Loppuun vielä: Miksi Junamatka Moskovaan -kirja kannattaa lukea, Kauko Röyhkä?
– Jos ihminen kaipaa jännitystä ja koskettavaa tarinaa, niin tämä oikea kirja lukea, Röyhkä perustelee.
https://www.docendo.fi/materials/junamatka_moskovaan_web.jpg
Kuva: Docendo